Ακήρυκτος Νομισματικός Πόλεμος και Χρηματιστήρια

 

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Ο ακήρυχτος νομισματικός πόλεμος ανάμεσα στο συστηματικά υποτιμημένο δολάριο και το ανομοιογενές Ευρωπαϊκό νόμισμα, ήρθε να χαλάσει την ειδυλλιακή εικόνα των χρηματιστηριακών αγορών που ξεκίνησαν το 2018 σε επίπεδα τιμών που θεωρούνται υψηλά πολλών ετών.

Το δολάριο στρατηγικά και κατ’ εξακολούθηση “αφήνεται να διολισθήσει” ( επί προεδρίας Τράμπ έχει χάσει 18% της αξίας του έναντι του Ευρώ) για να κερδίσει ανταγωνιστικότητα η αμερικανική οικονομία. Ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ άφησε με σαφήνεια να εννοηθεί ότι -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν μπορεί να αντιδράσει.

Ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε “προβληματισμό για την πρόσφατη αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος” και υποσχέθηκε ότι “θα παρακολουθεί το φαινόμενο τις επόμενες εβδομάδες”.

Για να αποφύγει οποιαδήποτε αναταραχή στις αγορές ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης διαβεβαίωσε ότι φέτος τα επιτόκια του Ευρώ δεν πρόκειται να αυξηθούν και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί όπως έχει ανακοινωθεί. “Επιβεβαιώνουμε την πολιτική μας για συνέχιση των αγορών ομολόγων στο ύψος των 30 δισ. ευρώ μηνιαίως μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2018 και αργότερα εάν χρειαστεί”.

Οι Ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές ωστόσο, μετά από εβδομάδες συνεχούς ανοδικής πορείας, αισθάνονται μεγάλη νευρικότητα. Ειδικά αυτή την περίοδο που οι εταιρείες ανακοινώνουν αποτελέσματα τα οποία υστερούν σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των αμερικανικών εταιρειών που επωφελούνται από την υποτίμηση του δολαρίου για να κερδίσουν μερίδια στην παγκόσμια αγορά.

Η πρώτη παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ στο Forum του Νταβός ενώ το δολάριο διαπραγματεύεται στο χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3 ετών, έστειλε αμέσως την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 71 δολάρια.

Από την έδρα της ΕΚΤ στην Φραγκφούρτη, ο Μάριο Ντράγκι έσπευσε να στείλει μήνυμα στην πολιτική ηγεσία της άλλης πλευράς του Ατλαντικού (η οποία ωστόσο αυτές τις μέρες βρίσκεται σύσσωμη επι Ευρωπαϊκού εδάφους, ) ότι οι Υπουργοί Οικονομικών των ανεπτυγμένων οικονομιών έχουν δεσμευτεί να απέχουν από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις. “Θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν οι κινήσεις αυτές οφείλονται σε εσωτερικές εξελίξεις ή δηλώσεις ή άλλους εξωτερικούς παράγοντες”, είπε δηκτικά ο Draghi

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εμπλακούν σε έναν εμπορικό «πόλεμο», προειδοποίησε διακριτικά ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, από την πρώτη μέρα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. «Εμπορικοί πόλεμοι διεξάγονται κάθε μέρα», δήλωσε ο Ross, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε έναν «για αρκετό καιρό».

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin προσπάθησε να διορθώσει το κλίμα δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση του Trump δεν επιδιώκει εμπορικούς πολέμους αλλά “θα υπεραμυνθεί των οικονομικών της συμφερόντων”. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Steven Mnuchin είχε δηλώσει ότι ένα πιο αδύναμο δολάριο είναι «καλό για εμάς καθώς σχετίζεται με το εμπόριο και τις ευκαιρίες».

Ο Draghi εμφανίστηκε ξεκάθαρα ενοχλημένος με τα σχόλια του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Steven Mnuchin. “Οι διακυμάνσεις του ευρώ οφείλονται στην ενίσχυση της οικονομίας αλλά και σε… άλλους λόγους” είπε. Για να μην αφήσει ουδεμία αμφιβολία υπενθύμισε την πρόσφατη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον όπου όλοι οι Υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών-μελών του ΔΝΤ είχαν συμφωνήσει να αποφεύγονται οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων και τη στόχευση των συναλλαγματικών ισοτιμιών για λόγους ανταγωνισμού….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*