«Πέταξαν» συμβόλαια προς φθηνότερες ασφαλιστικές

Του Νίκου Σακελλαρίου

«Μουδιασμένα» ξεκίνησε το 2018 στις Γενικές Ασφαλίσεις , συνεχίζοντας τις σταθεροποιητικές τάσεις που φάνηκαν στο τέλος 2017.  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του I.W.  αυξημένες  είναι οι μετακινήσεις συμβολαίων ανάμεσα στις εταιρείες  (ανεπίσημα στοιχεία από μεγάλους πράκτορες λένε για μεταφορά της τάξης του 4/10 , δηλαδή 4 συμβόλαια στα 10 φεύγουν από την παλαιότερη εταιρεία και πηγαίνει σε κάποια άλλη) και ακόμη λιγότερες οι πρωτασφαλίσεις.

« Η οικονομική στενότητα οδηγεί τους πελάτες στους πράκτορες με ένα και μόνο αίτημα, μας λένε :  ΦΕΡΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς επισημαίνουν ότι το 2018 ξεκίνησε με αρκετή επιφυλακτικότητα παρά το γεγονός  ότι οι συνθήκες για την  μακροοικονομία, φαίνεται ότι βελτιώνονται. Δόσεις φόρων και ασφαλιστικές εισφορές , τέλη κυκλοφορίας  διάφορα εορταστικά  έξοδα κατανάλωσης, μειώνουν το διαθέσιμο ασφαλιστικό εισόδημα. Θα είναι μία δύσκολη χρονιά και για τις ανανεώσεις συμβολαίων και για τις πρωτασφαλίσεις» καταλήγουν.  Κάποιος εξ’ αυτών  παρατήρησε μάλιστα ότι μισθοί, δώρα και συντάξεις Ιανουαρίου μπήκαν στις 21 Δεκεμβρίου και ο Ιανουάριος έχει 31 ημέρες.

Σε ότι αφορά τις ασφαλίσεις ζωής και υγείας, συνεχίζουν ανοδικά μεν αλλά φαίνεται ότι  επηρεάζονται από συγκυριακά φαινόμενα. Η αύξηση των πρωτασφαλίστρων και εδώ δεν ξεπερνά το 3-4% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις.   Η κινητικότητα που υπάρχει στους κλάδους υγείας επηρεάζεται και από τις κινήσεις των εγχώριων κλινικών. Περιμένουν να δουν που θα καταλήξουν τα διάφορα θεραπευτήρια ώστε να σταθμίσουν και τις επιλογές των συμβολαίων τους.

Επίσης ανοδικά συνεχίζουν τα διάφορα επενδυτικά-αποταμιευτικά προιόντα αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017 παρότι το σκηνικό σε ομόλογα (ελληνικά) και μετοχές μοιάζει ευνοικό  και οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται ότι ανακτούν την σταθερότητά τους.  Βεβαίως είναι αρκετά νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα αλλά η νέα χρονιά φαίνεται ότι δεν θα καταφέρει σε περίπτωση ανόδου να ξεπεράσει το 5-10% σε όρους παραγωγής  εκτιμούν εκτός βέβαια εάν αλλάξουν άρδην τα δεδομένα της αγοράς και της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*