Επαγγελματικά Ταμεία: Ποιοι θα εποπτεύουν;

Του Νίκου Σακελλαρίου
Την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας περιμένουν οι διοικήσεις των Επαγγελματικών Ταμείων για να φανεί ποιος φορέας θα έχει το «πάνω χέρι» στην εποπτεία τους. Μέχρι σήμερα, η εποπτεία γινόταν συλλογικά και από την Τράπεζα της Ελλάδος για την τήρηση της φερεγγυότητας (Solvency ), την Εθνική Αναλογιστική Αρχή για θεσμικά θέματα και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις επενδύσεις φορείς, ενώ μερίδιο στην εποπτεία διεκδικεί και το υπουργείο Απασχόλησης. Επειδή το μέγεθος και η δραστηριοποίηση των Ταμείων ήταν σχετικά μικρή μέσα στην ελληνική κοινωνία και σχετικά ελεγχόμενη δεν υπήρχε πρόβλημα παρά μόνο εσωτερικές επικοινωνίες μεταξύ των δύο φορέων.

Ωστόσο οι εξελίξεις δείχνουν ότι τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Κυβέρνηση δίνει προβάδισμα για τον έλεγχο πρώτα στην Τράπεζα της Ελλάδος, μετά στο υπουργείο Απασχόλησης και τελευταία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Είναι σαφές ότι έχει δημιουργηθεί θεσμικό κενό, το οποίο θα πρέπει να διασαφηνιστεί μέσα από την κοινοτική οδηγία. Την τάση στην Ευρώπη δίνει ο πανευρωπαϊκός οργανισμός εποπτείας των Επαγγελματικών και Συνταξιοδοτικών Ταμείων, η EIOPA η οποία -σύμφωνα με πηγές τoυ I.W.- προκρίνει μία λύση που να είναι συμβατή με την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης, δηλαδή κοντά στην Τράπεζα της Ελλάδος. Παράγοντες της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς θεωρούν πιο εφικτό και συμβατό τον έλεγχο από την ΤτΕ λόγω και των Solvency II, ενώ η εφαρμογή της MiFID ΙΙ θα απασχολήσει τους διαχειριστές κεφαλαίων τους.
Το υπουργείο Απασχόλησης με τη σειρά του θέλει να δέχεται αναφορές για την πορεία των Επαγγελματικών Ταμείων με δεδομένο ότι όπως διαφαίνεται θα είναι το μελλοντικό σχήμα δευτεροβάθμιας ασφάλισης που προβλέπεται και από τις μνημονιακές συμβάσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*