Καύσιμα για Run Off στην ελληνική αγορά

της Ελενας Ερμείδου

H κεφαλαιακή επάρκεια και ο ισοσκελισμένος ισολογισμός αποτελεί προτεραιότητα των ασφαλιστικών, ειδικά μετά την έλευση του Solvency II,  και τις εκθέσεις φερεγγυότητας που υποχρεούνται να δημοσιεύουν οι ασφαλιστικές.

Στο πλαίσιο αυτό οι εγχώριες ασφαλιστικές έχουν ξεκινήσει ανασύνταξη δυνάμεων με στόχο να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, ειδικά όσες παρουσίασαν χαμηλούς δείκτες φερεγγυότητας, το περασμένο Μαίο κατά την δημοσίευση των εκθέσεων Φερεγγυότητας ώστε να είναι ευθυγραμμισμένες με τις απαιτήσεις του επόπτη κατά τους ελέγχους.

Πηγές του IW από την αγορά, αναφερόμενες στις διαδικασίες run off δηλώνουν πως μία μερίδα ασφαλιστικών θα έβλεπε θετικά την μεταφορά ορισμένων χαρτοφυλακίων, ήτοι την διάθεση τους ή ακόμα την αποχώρηση τους από τα χαρτοφυλάκια αυτά, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, στοχεύοντας στην απελευθέρωση κεφαλαίων.

Εχουν διεξαχθεί ήδη συζητήσεις, δηλώνουν, ωστόσο οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν τελεσφορήσει.

Σύμφωνα με την μελέτη της PwC για το 2017,  για την αγορά Run Off, οι διαδικασίες ξεπέρασαν τα 700 δισεκ. δολάρια. Οι προοπτικές της αγοράς για το 2018 είναι ευοίωνες και ειδικά στην Ευρώπη αναφέρει στην μελέτη της η PwC., λόγω του Solvency II.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*