Ιατρικός τουρισμός – ασφαλιστικές: Παίρνουν δουλειές από τα χέρια μας

της Ελενας Ερμείδου

Δεν υλοποιήθηκαν οι εξαγγελίες για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, η όποια εξαγγελία παρέμενε στις καλένδες, παρά το γεγονός, ότι το κράτος ήθελε και θέλει να γεμίσει τα ταμεία με χρήμα και οι ιδιωτικές εταιρείες επίσης.  Ακόμα νομικό πλαίσιο και κανονισμός που να διέπει το κλάδο δεν υπάρχει, ούτε έχει υπάρξει μία συνολική προσέγγιση, θέτοντας στο επίκεντρο όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Το βάρος των ευθυνών το έχουν τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας.

Ζημιωμένος μεταξύ άλλων και ο κλάδος ασφαλειών, ο οποίος κατέχει σημαντικό ρόλο στο κομμάτι αυτό. Ωστόσο, κάποιες ασφαλιστικές ξεκινούν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να ενδυναμώνουν τα τμήματα τους και μία από αυτές τις ασφαλιστικές είναι η Interamerican.

Για το θέμα του ιατρικού τουρισμού το IW συνομίλησε με κύκλους της ασφαλιστικής αγοράς, της υγείας και άλλων συνεργαζόμενων επιχειρήσεων του κλάδου. Από όλες τις πλευρές η απάντηση ήταν πως «οι επιδόσεις του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα είναι πενιχρές. Οι ευκαιρίες, ωστόσο παραμένουν μεγάλες για τις ασφαλιστικές και ανεκμετάλλευτες».

Οι ίδιες πηγές αποδίδουν την αποτυχία αυτή στην απροθυμία συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ήτοι μεταξύ τουριστικών επιχειρήσεων στην διοργάνωση ταξιδιών, εταιρειών διοργάνωσης συνεδρίων, στην αδιαφορία του κράτους και την έλλειψη πραγματικών γνώσεων, στα πολύ ακριβά νοσήλια που έχουν ορισμένα νοσοκομεία, όπως το Υγεία, στην έλλειψη δημιουργίας ιατρικών πρωτοκόλλων, αλλά και εν πολλοίς στην έλλειψη υποδομών και logistics από όλες τις πλερές.

Η ζήτηση από έξω, από χώρες της Ευρώπης, όπως η Βρετανία, ή οι ΗΠΑ είναι μεγάλη. Οι ασφαλιστικές θα μπορούσαν να γράψουν ασφάλιστρα από ιατρικό τουρισμό και να αυξήσουν την ασφαλιστική παραγωγή τους. Μέχρι τώρα, όμως όλα στέκονται στο ‘θα μπορούσαν’.  Αρκετοί εμπλεκόμενοι φορείς έχουν στραφεί να αναπτυχθούν στο εξωτερικό και για την ώρα η ζήτηση που διαγράφεται από το εξωτερικό προς την Ελλάδα, απορροφάται από χώρες όπως είναι η Ινδία, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη.

Με άλλα λόγια ζήτηση προς την Ελλάδα υπάρχει, άλλες χώρες προσφέρονται να την καλύψουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*