Ασφυκτιούν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, εκμεταλλεύονται την κρίση Γερμανοί και Αμερικάνοι επενδυτές

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

H νέα πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου του ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Βασίλη Αποστολόπουλου για την απόκτηση του Ερρίκος Ντυνάν φώτισε την σκοτεινή πλευρά της Υγείας στην Ελλάδα.

Φρούδες αποδείχθηκαν οι ελπίδες των ασθενών, των γιατρών και των ιδιοκτητών ιδιωτικών θεραπευτηρίων ότι η κυβέρνηση θα υλοποιούσε την υπόσχεσή της για μείωση των υποχρεωτικών εκπτώσεων, στις αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ.

Η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο όχι μόνον δεν μείωσε το claw back και το rebate (δηλαδή τις υποχρεωτικές εκπτώσεις στα τιμολόγια των ιδιωτικών κλινικών) αλλά επιπλέον επέβαλε και υποχρεωτικό συμψηφισμό των υποχρεώσεων με αποτέλεσμα, ο μεγαλύτερος πελάτης των ιδιωτικών θεραπευτηρίων (δηλαδή το Κράτος ο ΕΟΠΥΥ) να είναι ταυτόχρονα και ο χειρότερος πελάτης αφού πληρώνει με μεγάλη καθυστέρηση και τεράστιες εκπτώσεις.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η συνολική “έκπτωση” που υποχρεούνται να επιστρέψουν στο Κράτος με τη μορφή claw back, rebate και υποχρεωτικού συμψηφισμού, το 55% με 60% του κόστους νοσηλείας των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια υποφέρουν από έλλειψη ρευστότητας και παρά την αύξηση των επισκέψεων ασθενών, καταγράφουν μείωση τζίρου και αύξηση δαπανών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον οι δανειακές υποχρεώσεις των εισηγμένων (μόνο) στο Χρηματιστήριο ιδιωτικών θεραπευτηρίων, στο α’ 6μηνο 2017, ξεπερνούσαν τα 870 εκατ. Ευρώ.

Η υψηλή δανειοδότηση των ομίλων του κλάδου, σε συνδυασμό με τις δυσχέρειες στην πρόσβαση σε ρευστότητα και τα εκκρεμή χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις επιχειρήσεις, έχουν δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Την κατάσταση αυτή έρχονται να εκμεταλλευτούν τα ξένα επιθετικά funds που διαθέτουν άφθονη ρευστότητα και τεχνογνωσία στη διαχείριση εταιρειών υγείας. Τον χορό ξεκίνησε το CVC Capital Partners που απέκτησε τη Γενική κλινική “Ιασώ General”, μερικούς μήνες μετά την εξαγορά του νοσοκομείου Metropolitan.

Από τη δική του πλευρά, ο αντιπρόεδρος του ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Βασίλης Αποστολόπουλος κατέθεσε πρόταση εξαγοράς του 30% του ΥΓΕΙΑ η οποία όμως ακυρώθηκε στην πράξη αφού η τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο (0,58€) ξεπέρασε κατά πολύ την τιμή προσφοράς (0,45€).

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα ο κ. Βασίλης Αποστολόπουλος κατέθεσε στην διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς νέα πρόταση, αυτή τη φορά για την εξαγορά του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν.

Απαντώντας σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Ιατρικό Αθηνών Ε.Α.Ε. αναφέρει ότι, έχοντας την πλήρη στήριξη των βασικών μετόχων της

δηλαδή της οικογένειας Αποστολόπουλου και του Γερμανικού κολοσσού Asklepios, (τον μεγαλύτερο όμιλο υγείας της Γερμανίας) υπέβαλε πρόταση για την εξαγορά του Ερρίκος Ντυνάν. Ο χορός των συγχωνεύσεων και εξαγορών μόλις ξεκίνησε στην Ελλάδα…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*