Ά. Τσιμπούρη, Minetta: Ο κίνδυνος του counterparty risk παραμένει

Συνέντευξη στον Βάιο Κρόκο

Στα τελευταία δεδομένα, τους μελλοντικούς κινδύνους και τις προκλήσεις που απασχολούν την αγορά αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στο Insurance and Reinsurance Outlook 2018 η κυρία Άρτεμις Τσιμπούρη, προϊσταμένη Αντασφαλειών της ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστικής.

Όπως εξήγησε, λόγω των καταστροφικών γεγονότων που έλαβαν χώρα, θα πρέπει να αναμένεται μια ήπια αύξηση των αντασφαλίστρων, τονίζοντας, παράλληλα, πως η ΜΙΝΕΤΤΑ επιλέγει αντασφαλιστές ύψιστης αξιολόγησης. Από την άλλη πλευρά, αναφερόμενη στα προϊόντα που καλείται η αγορά να προτάξει για την αντιμετώπιση των νέων κινδύνων, το exposure και το pricing είναι στοιχεία που συνεκτιμώνται διεξοδικά για το τελικό αποτέλεσμα, την κάλυψη των πελατών.

Σύμφωνα με την κυρία Τσιμπούρη, το νέο έτος θα συνεχιστεί η αναδιάρθρωση της αγορά και, παρ’ όλο που το μεγαλύτερο μερίδιο της παραγωγής κατέχουν οι λίγες μεγάλες πολυεθνικές, υπάρχουν ευκαιρίες (niche market) για τις «νοικοκυρεμένες» εταιρείες με πλούσιο χαρτοφυλάκιο προϊόντων.

 

  • Πιστεύετε ότι οι τιμές στα αντασφάλιστρα θα αυξηθούν ή θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα;

Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις και όσα έχουμε δει, φαίνεται πως θα υπάρχει μια μικρή αύξηση στα αντασφάλιστρα. Οι φετινές ζημιές από τα καταστροφικά γεγονότα, η εξαιρετικά soft αγορά, μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα που βγάζουν τα μοντέλα, οι οδηγίες και οι κανόνες που θέτει κάθε εταιρεία, αλλά και μια γενικότερη ανησυχία, είναι οι κύριοι λόγοι αυτής της αύξησης.

Παρ’ όλο που οι τιμές συνεχίζουν και είναι μειωμένες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, την ανοδική αυτή τάση θα πρέπει να τη λάβουμε υπόψη μας.

  • Με ποια κριτήρια αντασφαλίζετε τους κινδύνους των χαρτοφυλακίων σας;

Το πόσο, κάθε φορά, θα εκχωρήσουμε στους αντασφαλιστές μας και υπό ποιους όρους εξαρτάται από τον στατιστικό προσδιορισμό του κατάλληλου επιπέδου για τη μεταβίβαση του κινδύνου, το είδος των κινδύνων με το οποίο εξυπηρετείται το προφίλ της εταιρείας και το μεγαλύτερο πλήθος των συνεργατών της, τις παρατηρούμενες τάσεις στην ασφαλιστική και αντασφαλιστική αγορά και από την εναρμόνισή μας με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.

Επιλέγουμε αντασφαλιστές ύψιστης αξιολόγησης, ως προς τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν οποτεδήποτε στις υποχρεώσεις τους. Επιλέγουμε, επίσης, να συνεργαζόμαστε με ένα πλήθος αντασφαλιστών, για καλύτερη διασπορά κινδύνου, αλλά και ανάλογα με την τεχνογνωσία τους ως προς τις εργασίες μας και τους κινδύνους που μας ενδιαφέρουν.

  • Πόσο η αντασφάλιση σάς βοηθά στην ενδυνάμωση των δεικτών φερεγγυότητάς σας με το δεδομένο ότι μεταφέρεται μέρος των κινδύνων σας στους αντασφαλιστές ή στους μεσίτες αντασφαλειών;

Με το Solvency II να είναι πλέον ενταγμένο στο περιβάλλον μας, ο ρόλος της αντασφάλισης είναι καταλυτικός, όχι μόνο για τους λόγους που γνωρίζαμε πριν λίγα χρόνια αλλά και για τη μείωση των capital requirements της εταιρείας, αφού μεταφέρει μέρος του κινδύνου στους αντασφαλιστές.

Φυσικά, παραμένει ο κίνδυνος του counterparty risk και, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι αντασφαλιστές που επιλέγονται να είναι ύψιστης αξιολόγησης, σύμφωνα με τα κριτήρια των διεθνών αξιολογικών οίκων.

  • Ποια είναι η γνώμη σας για τους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν, τις νέες τάσεις, είτε λόγω της διεθνούς συγκυρίας (Brexit, γεωπολιτικές αναταράξεις) είτε λόγω των νέων προκλήσεων στην αγορά (cyber κινδύνων, περιβαλλοντικών κινδύνων, κινδύνων D&O, τεχνολογίας);

Πράγματι βιώνουμε μια δύσκολη και μεταβατική φάση παγκοσμίως, που επηρεάζει όλους τους τομείς. Οι σύγχρονες αλλαγές, εκτός από αναταραχές στο ίδιο το εργασιακό περιβάλλον, φέρνουν και μακροοικονομικές και χρηματοοικονομικές αναταράξεις. Φυσικά, είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να καθορίσουμε ποια θα είναι ακριβώς τα αποτελέσματα σε λίγο καιρό από τώρα, αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει όλοι να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο προετοιμασμένοι για τα πιθανά ενδεχόμενα.

Όσον αφορά στους νέους κινδύνους, η διεθνής ασφαλιστική αγορά εξετάζει χρόνια τώρα τα νέα αυτά προϊόντα, ενώ ο τομέας της τεχνολογίας είναι από τους κλάδους που ήδη εκμεταλλεύεται, και που επωφελείται από τα νέα εργαλεία που προσφέρονται. Σήμερα, διεθνώς, όλοι συνεχίζουν να ερευνούν τον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογηθούν οι νέοι κίνδυνοι, θα μετρηθεί το exposure και το pricing, και παρατηρούμε πως, σταδιακά, δημιουργούνται νέα, καινοτόμα προϊόντα, που αντιπροσωπεύουν τις νέες εξελίξεις της αγοράς και τις ανάγκες των σύγχρονων καταναλωτών.

  • Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την ελληνική αγορά το νέο έτος; Βλέπετε περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου;

Θεωρούμε πως οι συγχωνεύσεις, οι εξαγορές και οι διάφορες άλλες αλλαγές θα συνεχιστούν και με το νέο έτος. Παρατηρούμε πως το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής το διαχειρίζονται κυρίως οι λίγες μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Ωστόσο, συνεχίζουν να υπάρχουν ευκαιρίες και niche markets, που προσφέρουν ένα πεδίο ανάπτυξης σε «νοικοκυρεμένες» εταιρείες, οι οποίες προσφέρουν ταχεία εξυπηρέτηση, πλούσια προγράμματα και άμεση αποζημίωση.

Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες, αυτό το οποίο όλοι θέλουμε –και πρέπει να συντονιστούμε προς αυτήν την πορεία– είναι ένας υγιής, σύγχρονος και αξιόπιστος κλάδος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*