Η τιμολόγηση της τρομοκρατίας: Ακριβή ή φτηνή η αγορά;

της Έλενας Ερμείδου

Ελαφρά άνοδο σημείωσαν τα αντασφάλιστρα παρά τις «πομπές» και τις «φωνές» για διψήφιες αυξήσεις ακόμα και στις περιοχές που δεν χτυπήθηκαν από φυσικές καταστροφές. Οι φυσικές καταστροφές αποτέλεσαν μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους αντασφαλιστές να ελπίζουν σε αυξήσεις, όμως δεν έγιναν, ούτε αυτές οι αυξήσεις που ήλπιζαν με αφορμή τα τρομοκρατικά γεγονότα.

Την αγορά «καθάρισαν» τα εναλλακτικά επενδυτικά κεφάλαια που μπήκαν και αντιστάθμισαν την αγορά.

Αλλωστε και οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης συμπεριλαμβανομένου και του οίκου αξιολόγησης των (αντ)ασφαλιστικών AM Best βγήκαν και δήλωσαν ότι αυξήσεις γενναίες δεν θα γίνουν, οι αντασφαλίστές έχουν κεφάλαια, οι ζημιές δεν προκαλέσουν μεγάλο πλήγματα στην κερδοφορία τους.

Σε θέση ισχύος βρίσκονται οι τέσσερεις κολοσσοί της  αγοράς, Swiss Re, Munich Re, Hannover Re, και SCOR, οι διεθνείς παίκτες της αγοράς, και οι αντασφαλιστές εκ των Βερμούδων. Τα ποσοστά του κόστους των κεφαλαίων ανά 100 δισεκ. δολάρια αντασφάλισης δεν είναι ανησυχητικά, ούτε υψηλά. Οπότε αυξήσεις δεν αναμένονται γενναίες ούτε για τις επόμενες περιόδους των ανανεώσεων των αντασφαλιστικών συμβάσεων.

Εντυπωση έκαναν παράλληλα και οι δηλώσεις ορισμένων μεγάλων αντασφαλιστών για αυξήσεις στα αντασφάλιστρα έναντι τρομοκρατικών συμβάντων. Και θα περίμενε κανείς ότι αυτά σημειώσουν ανοδικό ράλι. Δεν έγινε όμως.

Το Insuranceworld.gr ερευνώντας το λόγο επικοινώνησε με την εγχώρια αντασφαλιστική αγορά και έλαβε την εξής απάντηση:

«Οι αντασφαλιστές μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2011 έβγαλαν πολλά λεφτά. Μέχρι σήμερα η αγορά είναι πανάκριβη και με πάρα πολλά κέρδη και τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα ήταν πολύ μικρά για την αγορά για να προκαλέσουν σοβαρό αντίκτυπο.

Πρόκειται λοιπόν για μία “πλούσια” αγορά που δύσκολα θα επηρρεάζονταν από τα τελευταία τρομοκρατικά γεγονότα, καθώς έχει συσωρευμένα αποθέματα, ο κλάδος.

Συνεπώς τα τιμολόγια του τρομοκρατικών κινδύνων δεν θα έχουν σοβαρές αλλαγές», δηλώνουν πηγές του IW.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*