Αντίστροφη μέτρηση με την Εθνική Ασφαλιστική

Του Νίκου Σακελλαρίου

Να κατατεθεί πλήρης ο φάκελος της πώλησης  για να συνεχιστεί η διαδικασία μεταβίβασης  της Εθνικής Ασφαλιστικής  με το συμπεφωνημένο  τίμημα περιμένει η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία εκτιμάται ότι θα  πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου, ώστε να δοθεί η δίμηνη παράταση από την ΤτΕ  για να ολοκληρωθεί η πώληση μέχρι το τέλος Μαρτίου 2018.

Μέχρι χθες (15 /1/2018) πάντως  δεν είχε ολοκληρωθεί ο φάκελος και βεβαίως υπάρχει η εκκρεμότητα της πληρωμής του τιμήματος ή μέρος αυτού.  Οι φημολογίες περί συμμετοχής διαφόρων επενδυτικών σχημάτων όπως  της UBS, Berkshire Hathaway και PIMCO που κάποιοι κύκλοι εντός και εκτός της ΕΤΕ διέρρεαν στα δημοσιογραφικά γραφεία δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται  προς το παρόν και μάλλον γίνονται προς την ανίχνευση πιθανού ενδιαφέροντος και  για να κερδηθεί χρόνος .

Το Δ.Σ της ΕΤΕ συνεδριάζει την Τετάρτη  και  ανάμεσα στα υπόλοιπα θέματα θα εξετάσει και αυτό το ζήτημα.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΕΤΕ αναμένει να εγγράψει και στα αποτελέσματα χρήσης 2017 μέρος από το τίμημα που είχε συμφωνηθεί να εισπράξει. Το ερώτημα που προκύπτει είναι ότι εάν μέχρι τέλος Ιανουαρίου δεν πληρωθεί η α’ δόση, τι θα εγγράψει στα αποτελέσματα της η ΕΤΕ  και πόσο θα πρέπει να αναμορφωθούν τα βασικά εποπτικά κεφάλαια (Core I), εάν δεν περιληφθεί το τίμημα αυτό.  Από την πλευρά της εποπτικής αρχής  (ΤτΕ)  είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς πληρωμή του τιμήματος ή μέρος αυτού, ο φάκελος πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν μπορεί να προχωρήσει.

Σε κάθε περίπτωση, η ασφαλιστική και η τραπεζική αγορά εκτιμά ότι οι βασικοί σύμβουλοι πώλησης δηλαδή η Goldman Sachs και η Morgan Stanley δεν πρόκειται να αφήσουν έωλη την διαδικασία της πώλησης και – εάν χρειαστεί – θα παρέμβουν με αναζητήσεις επενδυτικών σχημάτων και καταθέσεις  προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η διαδικασία.

Αποτελέσματα Εθνικής Ασφαλιστικής

Κοντά στον στόχο του business plan (δηλαδή πέριξ των 73 εκατ. ευρώ κερδών προ φόρων) φαίνεται ότι κλείνει η προηγούμενη χρονιά (2017) για την Εθνική Ασφαλιστική σύμφωνα με εκτιμήσεις.  Καταγράφεται άνοδος   άνοδος παραγωγής  στους κλάδους ζωής και υγείας  και οριακή υποχώρηση στις Γενικές Ασφαλίσεις.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*