OI KENTΡΙΚΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ είναι πλέον και Θεσμοί και …παίχτες των αγορών

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες (EKTFedBoJBoEBoC) αλλάζουν στρατηγική και στόχους. Μόνο για το 2018.

Παρά τις επίσημες διακηρύξεις και τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θέτουν πλέον ως πρώτη προτεραιότητα την χαλιναγώγηση του πληθωρισμού, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, αλλά την ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ του παγκόσμιου Χρηματοπιστωτικού Συστήματος.
Τα χρηματιστήρια και οι αγορές ομολόγων καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Η ευδαιμονία όμως των αγορών κάθε άλλο παρά καθησυχάζει τις κεντρικές τράπεζες οι οποίες αναλαμβάνουν δράση για να προλάβουν…τις οδυνηρές εκπλήξεις…

Η μαζική, βίαιη και ανατρεπτική επίθεση που δέχθηκε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα όπως εκδηλώθηκε με την εκρηκτική άνοδο των «κρυπτονομισμάτων» (βλέπε bitcoin πάνω από 300 δις, σύνολο αγοράς 630 δις Ευρώ), έχει σημάνει «κόκκινο συναγερμό», σε όλες τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.

Οι Προσκηνυτές Bitcoin

Το μαζικό προσκύνημα εκατομμυρίων αποταμιευτών αλλά και επενδυτών που προέρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη, στα περιβόητα «κρυπτονομίσματα» (EOS, Ethereum, Bitcoin Cash, Ripple, Litecoin, ΙΟΤΑ,Cardano), στα ανύπαρκτα ψηφιακά κατασκευάσματα που δεν ελέγχονται από τις κεντρικές τράπεζες, αποτελεί πραγματικό αντι-συστημικό κίνδυνο, μια πραγματική επίθεση κατά του πυρήνα του παγκόσμιου καπιταλισμού. Οι κεντρικοί τραπεζίτες οφείλουν να δείξουν ότι διατηρούν τον έλεγχο των αξιών και την εμπιστοσύνη στα παραδοσιακά χαρτονομίσματα που μόνον αυτές εκδίδουν.

Το παγκόσμιο χρέος έχει σπάσει τα επίπεδα ρεκόρ των 226 τρισ. Δολαρίων δηλαδή τρεις φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Την εποχή που εκατομμύρια επιχειρήσεις και δισεκατομμύρια ιδιώτες στις περισσότερες χώρες του πλανήτη αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, οι κεντρικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να δώσουν τέλος στις πολιτικές φθηνού δανεισμού.

  • Πρέπει να ανεβάσουν τα επιτόκια  σε φυσιολογικά επίπεδα από τα ασυνήθιστα χαμηλά όπου είχαν βρεθεί για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης του 2009.

Την ίδια στιγμή, το παγκόσμιο δημογραφικό πρόβλημα απαιτεί την ύπαρξη «φουσκωμένων» αγορών.

  • Για να πάρουν σύνταξη αυτοί που γεννήθηκαν μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο πρέπει οι αγορές χρήματος και κεφαλαίου να στηρίζουν τις αξίες όσων έχουν επενδύσει σε χρεόγραφα και αξιόγραφα που εμπεριέχουν τον κίνδυνο της «φούσκας».

Δύο Επιλογές

Το βασικό δίλημμα των αναλυτών και των διαχειριστών κεφαλαίων για το 2018 είναι απλό, οι επιλογές είναι δύο:

1.    Take the money and run. Μετά τις διψήφιες αποδόσεις που έχουν προσφέρει συλλήβδην όλες σχεδών οι αγορές (ομόλογα, μετοχές και εμπορεύματα), μια βίαιη διόρθωση είναι λογική και αναμενόμενη. Πάρε τα κέρδη σου και κρύψτα.

2.    Stay and hope for the best. Μην περιμένεις να πέσει ο ουρανός στο κεφάλι σου. Συνέχισε να συμμετέχεις στις αγορές αλλά πρόσεχε γιατί δεν μπορείς να αγνοείς την δυναμική των αγορών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της 1ης επιλογής είναι ότι ακόμη κι αν ρευστοποιήσεις τα κέρδη της προηγούμενης χρονιάς, τι θα τα κάνεις τα λεφτά;

  • Αν τα κρατήσεις σε Ευρώ θα τιμωρηθείς με τα αρνητικά επιτόκια που διατηρεί ο Draghi και η ΕΚΤ για να τονώσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση.
  • Αν τα κρατήσεις σε δολάρια, θα σε αποζημιώσουν τα ανοδικά επιτόκια της FED αλλά θα σε τιμωρήσει η συνεχής διολίσθηση του δολαρίου (έχασε 15% της αξίας του στην εποχή Trump λόγω της επεκτατικής πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει).

Αντίστοιχες αβεβαιότητες επικρατούν σε όλα τα υπόλοιπα μεγάλα νομίσματα της υφηλίου.

Στην 2η επιλογή, οι κίνδυνοι προφανώς είναι μεγαλύτεροι. Δεν θα είναι όλοι ικανοί να προλάβουν εγκαίρως το «σκάσιμο» της κάθε φούσκας. Κάθε βίαιη διόρθωση τιμών θα προκαλεί εκατομμύρια θύματα με απρόβλεπτες οικονομικές, κοινωνικές αλλά και πολιτικές συνέπειες.

Την ίδια στιγμή, οι μαζικές επενδύσεις εκατομμυρίων αποταμιευτών και επενδυτών σε «κρυπτονομίσματα», αποτελούν απροκάλυπτη αντι-συστημική επίθεση στον χώρο που κεντρικές τράπεζες κάποτε διατηρούσαν κάτω από τον απόλυτο έλεγχό τους.

Οι παραδοσιακές αξίες (χρυσός, ασήμι κλπ) κάποτε αποτελούσαν μέσα αποθήκευσης αξίας, γιατί τα μέταλλα υπάρχουν σε πεπερασμένες ποσότητες. Τα νομίσματα «τυπώνονται» κατά τη βούληση των κεντρικών τραπεζών. Προφανώς όσο χρυσό κι αν διαθέτει κάποιος υπάρχει πρόβλημα για την ασφαλή αποθήκευσή του και προφανής δυσκολία στην ανταλλαγή του.

Το Bitcoin και γενικότερα τα κρυπτονομίσματα, εκτός από συστήματα συναλλαγής μας προσφέρουν μια νέα δυνατότητα αποθήκευσης αξίας. Αξία ανταλλάξιμη χωρίς πρόβλημα αποθήκευσης. Κάθε κρυπτονόμισμα έχει (συνήθως) συγκεκριμένο αριθμό συνολικών νομισμάτων που θα δημιουργηθούν, η παραγωγή των νομισμάτων γίνεται με προκαθορισμένο τρόπο κι όχι κατά βούληση όπως στα παραδοσιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών.

Προφανώς η επένδυση σε κρυπτονομίσματα εμπεριέχει τεράστιους κινδύνους, ο τρόπος «εξόρυξής» τους αποτελεί «μαύρο κουτί» και η εκτίναξη της αξίας τους έχει πολλά στοιχεία «φούσκας». Αποτελεί ερώτημα αν τα κρυπτονομίσματα αποτελούν επενδυτική επιλογή.

Το τελικό συμπέρασμα είναι απλό:

Η Νέα Στρατηγική των Κεντρικών Τραπεζών συνοψίζεται σε δύο μόνον λέξεις:

·         Χαμηλή Μεταβλητότητα.

Οι κεντρικές αγορές θέλουν κι επιδιώκουν την αργή, σταθερή κι ελεγχόμενη άνοδο των αγορών χρήματος και κεφαλαίου όπως και των εμπορευμάτων ώστε να μπορούν να τιθασεύσουν το διαρκώς διογκούμενο παγκόσμιο Χρέος.

Οι κεντρικές τράπεζες στο εξής θα προσπαθούν να περιορίσουν τους συστημικούς κινδύνους, για να σταματήσουν την αντι-συστημική επενδυτική συμπεριφορά.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες ξαφνικά άλλαξαν ρόλο: Είναι ταυτόχρονα Θεσμοί αλλά και Επενδυτές.

·         Ως θεσμοί θέλουν τη σταθερότητα και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων.

·         Ως επενδυτές όμως χρειάζονται αποδόσεις και γι’ αυτό πρέπει να αναλαμβάνουν κινδύνους…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*