Αναβολή χημειοθεραπειών εν μέσω εορτών

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στους καρκινοπαθείς που εξυπηρετούνται από το Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αναφορές περί ματαίωσης προγραμματισμένων χημειοθεραπειών την περίοδο των γιορτών.

Σύμφωνα με καταγγελίες, το τελευταίο 15ήμερο αρκετοί εξωτερικοί ασθενείς του Αττικού κατήγγειλαν ότι τα ειδικά ογκολογικά φάρμακα που τους χορηγούνται βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος ήταν σε έλλειψη, με αποτέλεσμα να χάσουν το ραντεβού τους.

“Οι ακυρώσεις είναι πολλές” τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων και στηλιτεύει την πολιτική υποχρηματοδότησης της υγείας. Στην ίδια κατεύθυνση, η παράταξη ΓΑΛΕΡΑ (τοπικό σωματείο δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα) σχολιάζει: “Επιβεβαιώνεται ότι οι ασφυκτικοί κλειστοί προϋπολογισμοί της δημοσιονομικής επιτήρησης και των ματωμένων πλεονασμάτων οδηγούν σε μεγάλη και συνεχή μείωση των κοινωνικών δαπανών και ορίζουν παραγγελίες με το σταγονόμετρο, με τις οποίες δεν βγαίνει η χρονιά”.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, σχετικές καταγγελίες έχουν όντως πραγματοποιηθεί από δύο ασθενείς προς τον Σύλλογο Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών “Κ.Ε.Φ.Ι.” Αθηνών. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι αποκλείεται να αντιμετώπισαν ανάλογο πρόβλημα και άλλοι καρκινοπαθείς, χωρίς να επικοινωνήσουν με κάποιο Σύλλογο Ασθενών.

Η απάντηση της Διοίκησης

Σύμφωνα πάντως με το Διοικητή του Αττικού Νοσοκομείου, το πρόβλημα που παρουσιάστηκε αφορά σε πολύ μικρό αριθμό ασθενών, οι θεραπείες των οποίων μετατέθηκαν για μερικές ημέρες.

“Έχουν ήδη προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα”λέει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Δραγώνας, μιλώντας στο Virus.

Τονίζει, παράλληλα, πως οι δυσλειτουργίες που παρουσιάστηκαν τελευταία αφορούν στην παράδοση των ειδικών φαρμάκων από τις εταιρίες.

“Λόγω εορταστικής περιόδου υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση στην παράδοση” σημειώνει.

“Δεν υπάρχει ζήτημα με τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου” καταλήγει, υπογραμμίζοντας ότι ήδη το Αττικό έχει εκταμιεύσει το 40% των πιστώσεων που του αναλογούν για το 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*