Φόρος για όσους δεν «έχτισαν» το αφορολόγητο όριο

Όποιος φορολογούμενος δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει τις ελάχιστες απαιτούμενες δαπάνες με κάρτα τιμωρείται με πρόσθετο φόρο 22% επί της αξίας των δαπανών με κάρτα. Οι δαπάνες που πρέπει να γίνουν με τη χρήση πλαστικού χρήματος για να «χτίζεται» το αφορολόγητο ανέρχονται στο 10% του δηλωθέντος εισοδήματος για ύψος εισοδήματος έως 10.000 ευρώ, στο 15% για το κλιμάκιο του εισοδήματος από 10.001 ευρώ 30.000 ευρώ και στο 20% για το υπερβάλλον εισόδημα και μέχρι ποσού 30.000 ευρώ συνολικά.

Για παράδειγμα, ένας μισθωτός που δηλώνει ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ύψους 30.000 ευρώ θα έπρεπε να δαπανήσει το 2017 μέσω καρτών τουλάχιστον το ποσό των 4.000 ευρώ. Αν δαπάνησε 3.000 ευρώ, τότε για τα 1.000 ευρώ που του λείπουν σε δαπάνες με κάρτα θα πληρώσει πρόσθετο φόρο 220 ευρώ. Δηλαδή τιμωρείται με πρόσθετο φόρο 22% επί της αξίας των δαπανών με κάρτα ή αποδείξεων που του λείπουν.

Η λίστα με τις αποδείξεις περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων : Σούπερ μάρκετ, λογαριασμοί για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, επισκευές, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, κουρεία, κομμωτήρια, κοσμήματα, ρολόγια, δίδακτρα, ταξί, εισιτήρια, οικιακές συσκευές, δημοτικά τέλη, ποτά, τσιγάρα.

Από την υποχρέωση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω καρτών έχουν εξαιρεθεί οι ηλικιωμένοι, άνω των 70 ετών, άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω. Προσοχή! Απαλλάσσονται μόνο από τη χρήση πλαστικού χρήματος και όχι από την συγκέντρωση χάρτινων αποδείξεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*