Γ. Χαρδούβελης: Το «λάθος» με τον 3ο πυλώνα ασφάλισης

της Ελενας Ερμείδου

Το “φάντασμα” του ασφαλιστικού θα περιπλανάται πάνω από την Ελλάδα τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια, γενεές θα ταλαιπωρούνται, οι συντάξεις θα περικοπούν. Προσπάθειες που να δίνουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα που ήταν βασική αιτία της κρίσης δεν καταβλήθηκαν  για την εξυγίανση και την βιωσιμότητά του. Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου γνώριζαν πολύ καλά το ζήτημα και τις συνέπειες που θα επιφέρει, δεν έκαναν τίποτα, ενώ τη μεγαλύτερη ευθύνη του ζητήματος την έχουν οι δανειστές που δεν πίεσαν, έτσι ώστε να υποχρεωθούν οι πολιτικοί της χώρας να προβούν σε πραγματικές αναδιαρθρώσεις, τόνισε χτες ο κος Γ. Χαρδούβελης  Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής της σχολής Χρηματοοικονομικής και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος, σε εκδήλωση με τίτλο «Η Οικονομία, οι Τράπεζες και το Χρηματιστήριο, μετά την Κρίση» στο Money Show.

Ο κος Χαρδούβελης αναφερόμενος στα μακροοικονομικά μεγέθη και μιλώντας για τo ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας κατήγγειλε το σχέδιο καταβολής υψηλότατων ασφαλιστικών εισφορών προς το κράτος, τονίζοντας την απροθυμία των κυβερνήσεων για εύρεση λύσης και τη μη ένταξη του 3ου πυλώνα ασφάλισης στο σύστημα. Ο ίδιος τόνισε ότι οι πολιτικοί της χώρας γνώριζαν καλά το πρόβλημα, αλλά δεν έκαναν τίποτα φοβούμενοι το πολιτικό κόστος, επιρρίπτοντας ευθύνες στους δανειστές οι οποίοι δεν πίεσαν πραγματικά για την αλλαγή του συστήματος.

Ο κος Χαρδούβελης τόνισε ότι η Ελλάδα θα είναι σε «διαρκή κηδεμονία» αν δεν λύσει το ασφαλιστικό, το φορολογικό και δεν προβεί σε μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο.

Μιλώντας για την οικονομία και τις αγορές δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος της Ελλάδας τον Αύγουστο, και αυτό διότι η Ελλάδα θα βρίσκεται σε στενή επιτήρηση μέχρι να αποπληρώσει το 75%.

To spread του 10ετούς ομολόγου έπεσε εντυπωσιακά τον Δεκέμβριο στις 150 μ.β. (τεχνική διόρθωση, 20 ομόλογα μετασχηματίστηκαν σε 5), κάτι που αφήνει αισιόδοξα μηνύματα για την οικονομία, ωστόσο ένταξη στο QE δεν θα υπάρξει καθόλου εύκολα ακόμα και αν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης διατηρηθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται να αυξήσει την παραγωγή της, όμως δεν έχει κεφάλαια. Χρειάζεται τόνισε να υπάρξουν άμεσες ξένες επενδύσεις.

Παράγοντες που αναχαιτίζουν την ανάπτυξη είναι η υψηλότατη φορολογία στην χώρα, αλλά και οι υψηλότατες εισφορές των επιχειρηματιών προς το κράτος.

Σε ό,τι αφορά τα stress tests των ελληνικών τραπεζών αυτά θα είναι πολύ σκληρά και θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποιήσεις αν δεν λειτουργήσουν οι πλειστηριασμοί, στην αντίθετη περίπτωση που λειτουργήσουν τα stress tests θα είναι μαλακά, προσέθεσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*