Ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από το Δημόσιο

Το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και από την εφορία, το οποίο περιλαμβάνεται στο κείμενο της επικαιροποίησης του μνημονίου που είχε διαρρεύσει στις αρχές Δεκεμβρίου, επαναφέρει σήμερα η Καθημερινή.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, με νομοθετική παρέμβαση στις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) η κυβέρνηση, υλοποιώντας ταυτόχρονα και τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ξεκινάει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς οι οποίοι θα γίνονται στην εμπορική αξία των ακινήτων.

Εντός του Ιανουαρίου θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, μαζί με πλήθος άλλων προαπαιτουμένων, η σχετική διάταξη, με στόχο τον Φεβρουάριο ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί και από το Δημόσιο. Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, το Δημόσιο θα χρησιμοποιήσει την ίδια πλατφόρμα με την οποία γίνονται σήμερα οι πλειστηριασμοί ιδιωτικού δικαίου καθώς, όπως σημειώνουν, δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργηθεί ξεχωριστή. Σημειώνεται ότι το 2017 δεν διενεργήθηκε κανένας πλειστηριασμός από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ το αμέσως προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν 11 τους οποίους μάλιστα ζήτησαν οι ίδιοι οι οφειλέτες για να αποπληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Καθημερινή, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκφράζει προβληματισμό για τους πλειστηριασμούς του Δημοσίου υποστηρίζοντας ότι αφενός το ελληνικό δημόσιο, με βάση τον κώδικα πολιτικής δικονομίας, βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη των δικαιούχων, αφετέρου η εφορία έχει στη φαρέτρα της σειρά διαδικασιών για την είσπραξη των οφειλών, όπως για παράδειγμα τις τρέχουσες ρυθμίσεις, ακόμα και την πλέον πρόσφατη του εξωδικαστικού συμβιβασμού για χρέη έως 50.000 ευρώ.

Αναφέρει επίσης ότι μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης θα πρέπει να αποφασισθεί η πολιτική που θα ακολουθήσει το Δημόσιο στους πλειστηριασμούς. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι κάθε ένας από τα 4 εκατομμύρια των οφειλετών θα πρέπει να κρίνεται διαφορετικά, με βάση τα περιουσιακά του στοιχεία.

Μάλιστα αναφέρει πως είναι διαφορετικό κάποιος να έχει ακίνητο στον Κολωνό και διαφορετικό στο Κολωνάκι. Επίσης εκφράζει επιφυλάξεις ως προς τη σκοπιμότητα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Δημόσιο θα βρεθεί απλώς “μπροστάρης” ή επισπεύδων πλειστηριασμών, με πολλούς άλλους πιστωτές να αποκομίζουν και τα περισσότερα οφέλη. Σε κάθε περίπτωση, στο πρώτο τρίμηνο του έτους, διαμερίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα και κτίρια επιχειρήσεων με χρέη στην εφορία “βγαίνουν στο σφυρί” σε τιμές χαμηλότερες από τις αντικειμενικές, καθώς ο νόμος προβλέπει πλειστηριασμούς στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο θα γίνονται με βάση την εμπορική τιμή όπως ισχύει και για τα χρέη προς τις τράπεζες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*