Munich Re: Στα 135 δισ. δολ. οι ασφαλισμένες ζημίες από φυσικές καταστροφές το 2017

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στα 135 δισ. δολ. ανήλθαν οι ασφαλισμένες ζημίες από φυσικές καταστροφές το 2017 σύμφωνα με τη Munich Re. Όπως αναφέρει ο γερμανικός αντασφαλιστικός κολοσσός, πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι τυφώνες Harvey, Irma και Maria καθώς και οι δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια θα κοστίσουν στις ασφαλιστικές εταιρείες περί τα 100 δισ. δολ. Άλλα 35 δισ. ευρώ ασφαλισμένων ζημιών προήλθαν από άλλα καταστροφικά γεγονότα (κυκλώνες στην Ασία, καταιγίδες με χαλαζοπτώσεις στις ΗΠΑ, σεισμοί κ.ά.)

Οι εκτιμήσεις της Munich Re συμπίπτουν με αυτές της Swiss Re (δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα). Η ελβετική αντασφαλιστική έκανε λόγο για ασφαλισμένες ζημίες από φυσικές καταστροφές ύψους 131 δισ. δολ. και ζημίες από ανθρωπογενείς καταστροφές ύψους 5 δισ. δολ. το περασμένο έτος.

Η Munich Re κατέγραψε 710 φυσικές καταστροφές που προκάλεσαν συνολικές οικονομικές ζημίες ύψους 330 δισ. δολ. το 2017, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το μέσο ετήσιο κόστος τέτοιων γεγονότων (λαμβανομένου υπόψη και του πληθωρισμού). Ο τυφώνας Irma αποδείχθηκε η πιο «δαπανηρή» φυσική καταστροφή, αφού προκάλεσε ασφαλισμένες ζημίες ύψους 32 δισ. δολ. Ακολούθησε ο τυφώνας Harvey που προκάλεσε ασφαλισμένες ζημίες 30 δισ. δολ. και συνολικές οικονομικές ζημίες ύψους 85 δισ. δολ. Σύμφωνα πάντα με τη Munich Re, οι στατιστικές πιθανότητες βροχοπτώσεων τέτοιας έντασης όπως αυτές που κατεγράφησαν στο Τέξας ήταν μια φορά στα 1.000 χρόνια και γι’ αυτό προκάλεσαν πλημμύρες χωρίς προηγούμενο. Ο τυφώνας Maria προκάλεσε ασφαλισμένες ζημίες 30 δισ. δολ. και συνολικές ζημίες 63 δισ. δολ. Ο λογαριασμός των ασφαλισμένων ζημιών από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια είναι 8 δισ. δολ. (συνολικές οικονομικές ζημίες 10 δισ. δολ.) Η μικρή διαφορά μεταξύ των δυο ποσών εξηγείται από την πολύ υψηλή διείσδυση της ασφαλιστικής κάλυψης στην περιοχή.
Το μέλος του ΔΣ της Munich Re, Torsten Jeworrek, σχολίασε ότι το 2017 ήταν ένα ταραχώδες έτος από πλευράς φυσικών καταστροφών που έδωσε μια πρόγευση του τι μέλλει γενέσθαι λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αν και μεμονωμένα γεγονότα δεν μπορούν να συνδεθούν ευθέως με την κλιματική αλλαγή, οι ειδικοί μας εκτιμούν ότι ακραία καιρικά φαινόμενα θα εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα στο μέλλον».
Ο σεισμός στο Μεξικό το Σεπτέμβριο (που προκάλεσε το θάνατο 369 ατόμων) αναμένεται να κοστίσει στις ασφαλιστικές εταιρίες περί τα 2 δισ. δολ. Μεταξύ των σημαντικών καταστροφικών γεγονότων του 2017, τέλος, περιλαμβάνεται και το κύμα ψύχους που χτύπησε την Ευρώπη τον Απρίλιο, προκαλώντας ασφαλισμένες ζημίες ύψους 650 εκατ. δολ. λόγω καταστροφών σε σοδειές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*