Οι εγκληματίες δεν χτυπούν το κουδούνι, μπουκάρουν

της Ελενας Ερμείδου

Τράπεζες και οι ασφαλιστικές αγοράζουν, κυρίως συμβόλαια κατά των διαδικτυακών κινδύνων και γενικά έναντι cyber κινδύνων δηλώνει στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς στο IW, επιχειρήσεις άλλων κλάδων της οικονομίας, είτε δεν γνωρίζουν την σοβαρότητα των κινδύνων του διαδικτύου, είτε πιστεύουν ότι το κακό δεν θα συμβεί σε αυτούς.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με το κομμάτι του ΙΤ των επιχειρήσεων. Οι ΙΤ, αν και έχουν αναλάβει σοβαρές ευθύνες, εμφανίζονται σίγουροι ότι οι τεχνολογικές υποδομές της εταιρείας τους είναι άρτιες, καινοτόμες, ξεπερνώντας και καλύπτοντας ακόμα και τις τελευταίες απαιτήσεις.

Ωστόσο, το ίδιο στέλεχος δηλώνει στο IW ότι το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί πολλά χτυπήματα στην αγορά, μεταξύ άλλων και στο κλάδο λιανικής, τα οποία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, έτσι δεν έχουν αποκαλυφθεί τα ονόματα των εταιρειών που έχουν υποστεί χτυπήματα και κλοπές προσωπικών δεδομένων. Βέβαια αυτό, συμπληρώνει γίνεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αναφέροντας μεταξύ άλλων χτύπημα που δέχτηκε το αρχείο διευθυντή νοσοκομείου, το οποίο διέθετε απόρρητα έγγραφα. Οι εγκληματίες του διαδικτύου σήκωσαν τα απόρρητα έγγραφα και στην συνέχεια εκβίαζαν την δικηγορική εταιρεία με την οποία συνεργάζονταν το νοσοκομείο, όπου τελικά απέσπασαν ιλιγγιώδη λύτρα.

Εξ’ απροόπτου, πάντως θα βρεθούν λίαν συντόμως οι επιχειρήσεις και οι ΙΤ τους αν δεν λάβουν μέτρα ασφαλείας κατά των cyber κινδύνων καθώς σε περίπτωση παραβίασης δεδομένων θα κληθούν να καταβάλλουν πρόστιμα μαμούθ, σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR).

Η πώληση αυτών συμβολαίων κάλυψης  γίνεται τελευταία σε συνδυασμό με τα συμβόλαια ασφάλισης Διευθυντών και Στελεχών (D&O). To capacity είναι μεγάλο, ωστόσο άλματα στο κλάδο δεν έχουν γίνει επί της παρούσης. «Η διαφορά θα φανεί» δηλώνει «μετά από τρία χρόνια»

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*