Το κριτήριο ανάπτυξης και στο νοσοκομειακό clawback

To 2017 επιφύλασσε ακόμη ένα «αγκάθι» για τη φαρμακευτική αγορά. Η Αριστοτέλους αποφάσισε να προχωρήσει στην εφαρμογή του κριτηρίου ανάπτυξης και για το νοσοκομειακό clawback. Με Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ διευκρινίζεται η διαδικασία κατανομής της υπέρβασης της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και της αντίστοιχης δαπάνης των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, αναδρομικά, για το έτος 2017.

Το κριτήριο της ανάπτυξης έχει εισαχθεί στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη ήδη από τον Ιούλιο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των φαρμακευτικών εταιριών, ενώ οι φόβοι για γενίκευση του χωρίς εξαιρέσεις φαίνεται πως επιβεβαιώθηκαν

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη νεότερη Y.A. για το νοσοκομειακό clawback, το ποσό της υπέρβασης της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης επιμερίζεται στις εταιρείες:

α) κατά 90% με βάση το τελικό μερίδιο αγοράς κάθε εταιρείας ή ΚΑΚ. «Το τελικό μερίδιο κάθε εταιρείας ή ΚΑΚ προκύπτει βάσει των πωλήσεων στην αρχική αξία των τιμολογίων για όλα τα προϊόντα της (νοσοκομειακή τιμή μείον θεσμοθετημένη έκπτωση 5%) δια της συνολικής νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης», διευκρινίζεται.

β) κατά 10% με βάση το μερίδιο ανάπτυξης κάθε εταιρείας ή ΚΑΚ, όπου ως μερίδιο ανάπτυξης λαμβάνεται ο λόγος ανάπτυξη εταιρείας προς άθροισμα όλων των θετικών αναπτύξεων.

Πρόσφατα, με τροπολογία που εντάχθηκε σε νόμο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε αύξηση του ορίου δαπανών για φάρμακα για τα δημόσια νοσοκομεία, το ΓΝΘ Παπαγεωργίου και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

«Ως ανάπτυξη εταιρείας λαμβάνεται η θετική διαφορά μεταξύ των καθαρών πωλήσεων, κατά το τρέχον εξάμηνο, και των καθαρών πωλήσεων κατά το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους αφαιρουμένου σε αυτή την περίπτωση και του ποσού που έχει προκύψει από το clawback. To άθροισμα των ποσών για όλες τις εταιρείες που εμφανίζουν θετική διαφορά (ανάπτυξη εταιρείας) είναι η βάση για τον υπολογισμό του μεριδίου ανάπτυξης», σημειώνεται στην ΥΑ.

Επιπλέον, από το ποσό που θα προκύψει από τον υπολογισμό αυτό, ανά φαρμακευτική εταιρεία, αφαιρούνται οι προαιρετικές εκπτώσεις που έχει προσφέρει και το ποσό επιστροφής, που έχει καταλογιστεί σε κάθε ΚΑΚ, ώστε να προκύψει το τελικό ποσό υπέρβασης της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης που θα καταλογιστεί σε κάθε εταιρεία.

Μάλιστα, η αναδρομική ισχύ της ΥΑ αναφέρεται ξεκάθαρα στο τέλος του κειμένου όπου ο Ανδρέας Ξανθός διευκρινίζει ότι τα προηγούμενα σημειώματα για το νοσοκομειακό clawback ανακαλούνται και θα εκδοθούν εκ νέου, βάσει των αλλαγών.

ΦΕΚ Νοσοκομειακό ClawBack Δεκεμβριος 2017

 Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*