Τα νέα μέτρα του 2018

Οκτώ σκληρά φορολογικά μέτρα φέρνει ο νέος χρόνος περιορίζοντας σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών…

1. Μισθωτοί και συνταξιούχοι: Περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθό ή σύνταξη άνω των 9.000 ευρώ τον χρόνο θα διαπιστώσουν μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο. Η μείωση θα προκύψει από την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% που γίνεται στη μηνιαία παρακράτηση φόρου.

2. Ιδιοκτήτες ακινήτων: Περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι με μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία θα κληθούν να πληρώσουν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Με δεδομένο ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει και παραμένει τουλάχιστον στα 2,65 δισ. ευρώ, όποια μείωση γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αντισταθμιστεί από τις αυξήσεις που θα γίνουν σε πολλές φθηνές περιοχές, αλλά κυρίως από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και τις παρεμβάσεις στον συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σήμερα σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

3. Κάτοικοι νησιών: Καταργείται το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ με τους μειωμένους κατά 30% συντελεστές σε περισσότερα από 30 νησιά της χώρας. Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος θα επιβαρύνει το σύνολο των κατοίκων και θα προκαλέσει σημαντικές αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

4. Επίδομα θέρμανσης: Μειωμένο κατά 50% θα είναι και το επίδομα θέρμανσης ή κατά 58 εκατ. ευρώ. Η μείωση θα αφορά τη χειμερινή σεζόν 2017-2018, που σημαίνει ότι το επίδομα του Ιανουαρίου είτε θα δοθεί σε πολύ λιγότερους είτε θα περιοριστεί για όλους κατά 50%.

5. Κατάργηση έκπτωσης ιατρικών εξόδων: Από το νέος έτος 1,9 εκατ. φορολογούμενοι θα χάσουν την έκπτωση από τα ιατρικά έξοδα, με στόχο την εξοικονόμηση 121 εκατ. ευρώ. Οι ιατρικές αποδείξεις θα ισχύουν μόνο για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου.

6. Φορολόγηση των ακινήτων: Με συντελεστές έως και 45% θα φορολογηθούν όσοι αποκτούν εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb.

7. Ειδικό τέλος διαμονής: Από την 1η Ιανουαρίου 2018 επιβάλλεται φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ.

8. Ρύθμιση: Θα χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσοι καθυστερήσουν έστω και μία μέρα να πληρώσουν τη δόση τους. Το χειρότερο είναι ότι θα γίνεται αυτομάτως απαιτητό ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο, ενώ θα αναβιώνουν άμεσα και όλοι οι τόκοι και οι προσαυξήσεις που είχαν «κουρευτεί», με αποτέλεσμα η τρέχουσα οφειλή να αυξάνεται στα ύψη.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*