Ερωταπάντηση της EIOPA για τα επενδυτικά προϊόντα βασιζόμενα στην ασφάλιση (IBIPs)

Στις 21 Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Συντάξεων (EIOPA) δημοσίευσε ερωταπάντηση σχετικά με την προειδοποίηση (comprehension alert) για την κατανόηση των επενδυτικών προϊόντων βασιζόμενων στην ασφάλιση (IBIPs), όπως προβλέπεται από την περίπτωση β, της παραγράφου 3 του άρθρου 8 του Κανονισμού Ε.Ε 1286/2014 για τα PRIIPs.
Η ερωταπάντηση εξηγεί την αλληλεπίδραση μεταξύ του κατ’εξουσιοδότηση Κανονισμού 2017/653 για τα PRIIPs (άρθρο 1, παρ α, δεύτερο εδάφιο) και την Oδηγία για τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων (άρθρο 30, παρ.3) σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων για την πολυπλοκότητα των προϊόντων και πότε θα πρέπει να εισάγεται η προειδοποίηση για την κατανόηση του προϊόντος στο έγγραφο βασικών πληροφοριών για τα IBIPs. Με την ερωταπάντηση επιβεβαιώνεται η υποχρέωση του παραγωγού να συμμορφωθεί με τους κανόνες του δεύτερου επιπέδου (άρθρο 16 του σχεδίου κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού σχετικά με τις απαιτήσεις ενημέρωσης και τους κανόνες επαγγελματικής συμπεριφοράς κατά τη διανομή των ΙΒΙPs) καθώς και του τρίτου επιπέδου (κατευθυντήριες γραμμές της EIOPA για τα IBIPs των οποίων η διανομή καθιστά δύσκολη την κατανόηση κινδύνου από τον πελάτη) της οδηγίας ΙDD κατά την προβλεπόμενη εκτίμηση της πολυπλοκότητας ενός προϊόντος ΙBIP.
O Κανονισμός για τα PRIIPs θα αρχίσει να εφαρμόζεται από 1ης Ιανουαρίου 2018. Ωστόσο, οι παραγωγοί καλούνται να εφαρμόσουν τους κανόνες που προβλέπει η οδηγία IDD για την εκτίμηση της πολυπλοκότητας ενός προϊόντος IBIP από την ημερομηνία αυτή, ανεξάρτητα από την προωθούμενη αλλαγή ημερομηνίας της εφαρμογής της οδηγίας IDD.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*