A.M. Best: Βραχύβιες οι αυξήσεις στα αντασφάλιστρα το 2018

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Αν και οι συνθήκες της αγοράς ίσως βελτιωθούν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα ως αποτέλεσμα των υψηλών ζημιών από φυσικές καταστροφές το γ’ τρίμηνο του έτους, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης A.M Best εξακολουθεί να χαρακτηρίζει αρνητικές τις προοπτικές του κλάδου αντασφάλισης το 2018.

Οπως εξηγεί σε πρόσφατη μελέτη η A.M. Best, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα αναφορικά με το μέγεθος και τη διατηρησιμότητα της όποιας βελτίωσης των συνθηκών της αγοράς. «Η τιμολόγηση στον κλάδο περιουσίας βρίσκεται στο έλεος της αγοράς εναλλακτικών κεφαλαίων και δεν επηρεάζεται πια τόσο από την παραδοσιακή αντασφαλιστική αγορά, όπως γινόταν στο παρελθόν», σημειώνεται μεταξύ άλλων. Οι αναλυτές της Α.Μ. Best προσθέτουν ότι «η όποια βελτίωση στο εγγύς μέλλον θα αποδειχθεί βραχύβια με δεδομένο το μεγάλο ύψος των πλεοναζόντων κεφαλαίων στην αγορά».

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η αντασφαλιστική βιομηχανία κατόρθωσε να απορροφήσει τα καταστροφικά γεγονότα του 2017 και οι ισολογισμοί των περισσοτέρων εταιρειών παραμένουν εύρωστοι ενόψει της περιόδου ανανεώσεων των συμβολαίων (renewals) που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου. «Πλην όμως, τα κέρδη ήταν ήδη περιορισμένα σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο… Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις ισχνές επενδυτικές αποδόσεις, συνέβαλε στη διαμόρφωση της λειτουργικής και συνολικής κερδοφορίας σε ένα επίπεδο που επαρκεί οριακά για να καλύψει το μέσο κόστος κεφαλαίων πολλών αντασφαλιστικών ομίλων».

Η A.M. Best υπολογίζει ότι ο συνδυασμένος δείκτης ζημιών και εξόδων του αντασφαλιστικού κλάδου θα διαμορφωθεί στο 110% για το 2017 και ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στο -1%. Καταλήγει δε ότι «υπάρχει ανάγκη για μια διατηρήσιμη βελτίωση των συνθηκών της αγοράς και τα γεγονότα του 2017 θα πρέπει να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την βελτίωση αυτή».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*