Σε “λειτουργία” η MiFID II από 3 Ιανουαρίου 2018

της Έλενας Ερμείδου

Με τους κανονισμούς της MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive) υποχρεούνται να συμμορφωθούν τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και διαμεσολαβητές χρηματοοικονομικών στην ΕΕ από τις αρχές Ιανουαρίου του 2018.

Η εφαρμογή της MiFID στοχεύει στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των τραπεζών, στην αύξηση της διαφάνειας στις κεφαλαιαγορές και στην προστασία των επενδυτών.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τo νέο καθεστώς παροχής επενδυτικών υπηρεσιών περιλαμβάνει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τη MiFID I.  Πρόκειται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 3η Ιανουαρίου 2018 με την έναρξη εφαρμογής των διατάξεων του Κανονισμού αλλά και των κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμών που συμπληρώνουν τα δύο νομοθετήματα.

Η MiFID επηρεάζει κάθε επενδυτική εταιρεία, μεταξύ των οποίων επιχειρήσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, διαχειριστές επενδύσεων, επενδυτικούς σύμβουλουςδιαμεσολαβητές, εταιρείες παροχής αναφοράς δεδομένων.

Υπενθυμίζεται, θα υπάρξουν αλλαγές στις πρόσβαση των πληρωμών θα υπάρξουν από το νέο έτος πληρωμές από το νέο έτος με την υιοθέτηση της οδηγίας PSD II

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*