Οι φορολογικές εκκρεμότητες έως το τέλος του χρόνου

Ραντεβού με τις τελευταίες φορολογικές υποχρεώσεις του χρόνου έχουν τις επόμενες ημέρες  περίπου 6 εκατομμύρια Έλληνες φορολογούμενοι, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν  άνω των 2 δισ. ευρώ πριν την εκπνοή του 2017.  Φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ρυθμισμένες οφειλές, κατάθεση πινακίδων, τέλη κυκλοφορίας, δωρεές και γονικές παροχές για κάλυψη τεκμηρίων, δήλωση αναδρομικών αποδοχών, είναι ορισμένες από τις εκκρεμότητες που θα πρέπει να τακτοποιηθούν εντός των επόμενων ημερών. 

Αναλυτικότερα τις εναπομείναντες εργάσιμες ημέρες του 2017 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να σπεύσουν να τακτοποιήσουν τις εξής φορολογικές υποχρεώσεις:

Τέλη κυκλοφορίας 2018
Οι κάτοχοι αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών θα πρέπει να καταβάλουν έως τις 31 Δεκεμβρίου τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων τους. Εφέτος, δεν αναμένονται πολλές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρσι καθώς πλέον τα τέλη υπολογίζονται τόσο με βάση τα κυβικά του κάθε οχήματος όσο και με το έτος πρώτης κυκλοφορίας. Στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ οι πληρωμές γίνονται έως την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου και απαιτούν έως 2 ευρώ προμήθειας.

Τα τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας κυμαίνονται:

-Από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000,
-Από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από το 2001 έως το 2005,
-Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από το 2006 έως το 2010.
-Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από 1 Νοεμβρίου 2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.

Ακινησία οχημάτων
Οι ιδιοκτήτες οχημάτων και μοτοσυκλετών που επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους και να τα θέσουν σε ακινησία, έχουν προθεσμία επίσης έως την ερχόμενη Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου και θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα εξής δικαιολογητικά:

– Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου.

– Πινακίδες.

– Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ.

– Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους.

– Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο.

– Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.

Τέταρτη δόση ΕΝΦΙΑ
Μέχρι τις 29/12 πρέπει να καταβληθεί η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Η πέμπτη -και τελευταία- θα δοθεί στα τέλη του Ιανουαρίου.

Τελευταία δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων

Τα νομικά πρόσωπα υποχρεούνται να πληρώσουν την τελευταία δόση φόρου εισοδήματος, με τα έσοδα να υπολογίζονται γύρω στα 600 εκ. ευρώ.
Πληρωμή ΦΠΑ
Μέχρι τις 31/12, οι επιχειρήσεις πρέπει να καταβάλλουν τον ΦΠΑ για τον Νοέμβριο 2017.

Μερίσματα
Τα νομικά πρόσωπα πρέπει να υποβάλλουν και να καταβάλλουν την παρακράτηση, δηλ. το 15% των μερισμάτων που διένειμαν.

Γονικές παροχές ή δωρεές χρημάτων
Μέχρι τις 29/12 πρέπει να τακτοποιηθούν ζητήματα γονικών παροχών ή δωρεών χρημάτων έτσι ώστε να μην επιβληθεί επιπλέον φόρος το 2018. Και στις δύο περιπτώσεις, αυτό μπορεί να γίνει ή με συμβολαιογραφικό έγγραφο ή με δήλωση στην εφορία του δωρητή. Στην περίπτωση της γονικής παροχής, η φορολογία είναι 10% επί του ποσού και σε αυτή της δωρεάς χρημάτων κυμαίνεται από 20% έως 40% ανάλογα με τη συγγένεια.

Φορολογική δήλωση από κληρονόμους
Οι κληρονόμοι οφείλουν, αφού ενημερωθεί το Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ΔΟΥ του αποβιώσαντος, να υποβάλουν χειρόγραφα τη φορολογία εισοδήματος φορολογούμενου του ανθρώπου που «έφυγε» από τη ζωή το 2016.

Δηλώσεις αναδρομικών αποδοχών που εισπράχθηκαν το 2016
Μπορούν να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, άνευ κυρώσεων, για το φορολογικό έτος που εκδόθηκαν.

Φορολογικές δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού
Όσοι κατέθεσαν αίτηση μεταφοράς του στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού για πρώτη φορά κι εκείνη εγκρίθηκε μες στο 2017, μπορούν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση του 2016.
Πηγή: Αθήνα 9.84

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*