Άνοιξε το σύστημα για τον Οικογενειακό Γιατρό στις ΤοΜΥ

Σε εφαρμογή τίθεται σταδιακά το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), στο οποίο ο Οικογενειακός Γιατρός (γενικός γιατρός ή παθολόγος για τον ενήλικο πληθυσμό και παιδίατρος για τον ανήλικο πληθυσμό) αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο, καθώς αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας (επισυνάπτεται), προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των μονάδων ΠΦΥ, έως ότου ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο κατ’ εφαρμογή του ν. 4486/2017, ρόλο Οικογενειακού Γιατρού αναλαμβάνουν:

  1. οι ΟΓ των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤοΜΥ),
  2. γενικοί γιατροί ή παθολόγοι ή παιδίατροι των Κέντρων Υγείας,
  3. οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατροί (γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι).

Κατά το μεταβατικό αυτό στάδιο, ο πληθυσμός εγγράφεται στον ΟΓ της ΤοΜΥ που τον καλύπτει, εντός των ορίων του Δήμου στον οποίο διαμένει. Ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης (εγγεγραμμένος) ορίζεται σε αναλογία 1 γιατρός : 2.250 εγγεγραμμένους ενήλικες και 1 παιδίατρος : 1.500 παιδιά.

Διαβάστε επίσης: “Μαύρες” γιορτές για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Η εγγραφή γίνεται κατόπιν αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης του ενδιαφερόμενου, στην οποία συμπληρώνονται Στοιχεία Ταυτότητας, ο ΑΜΚΑ και Στοιχεία Επικοινωνίας. Για την ολοκλήρωση της εγγραφής απαιτείται ταυτοποίηση με δημόσια έγγραφα των προσωπικών στοιχείων (ταυτότητα ή διαβατήριο, ΑΜΚΑ και αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας ή σχετική υπεύθυνη δήλωση) και καταγραφή σύντομου ιατρικού ιστορικού.

Οι εγγεγραμμένοι σε ΟΓ καταγράφονται στην Καρτέλα Εγγεγραμμένου Πληθυσμού Οικογενειακού Γιατρού, στην οποία συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία της αίτησης. Στους ίδιους καταλόγους καταγράφονται τα προσωπικά στοιχεία και τα στοιχεία επικοινωνίας των ΟΓ, η μονάδα στην οποία παρέχουν τις υπηρεσίες τους και η ιατρική ειδικότητά τους.

Η διαδικασία εγγραφής δεν απαιτείται για τους ΟΓ των Κέντρων Υγείας, τα οποία μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής του συνόλου του πληθυσμού της χώρας συνεχίζουν τη λειτουργία τους με τον ίδιο ως τώρα τρόπο. Χωρίς, δηλαδή, εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης.

Ο πληθυσμός εγγράφεται, ταυτόχρονα, σε μία ΤοΜΥ για τις λοιπές υπηρεσίες που αυτή παρέχει, πλην των υπηρεσιών του ΟΓ. Η εγγραφή γίνεται κατόπιν αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης του ενδιαφερόμενου είτε στον ΟΓ που παρέχει υπηρεσίες στην ΤοΜΥ είτε με διακριτή αίτηση εγγραφής στην ΤοΜΥ.

tomy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*