“Πυρά” στους Lloyd’s για την ασφάλιση ιδιοκτητών όπλων στις ΗΠΑ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Έντονη κριτική δέχονται οι Lloyd’s of London επειδή παρέχουν αυτό που ορισμένοι αποκαλούν “ασφάλιση δολοφονιών” (murder insurance), καλύπτοντας ασφαλιστικά τους κατόχους όπλων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με άρθρο των Times του Λονδίνου. Το προϊόν που προσφέρουν οι Lloyd’s βοηθά τους ιδιοκτήτες όπλων να καλύψουν τα νομικά κόστη εάν πυροβολήσουν κάποιον.

Ο Εθνικός Σύνδεσμος Κατόχων Οπλων (National Rifle Association-NRA), το άκρως επιδραστικό “λόμπι” υπέρ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ προωθεί στην ιστοσελίδα του ένα συμβόλαιο (με underwriting από τους Lloyd’s) το οποίο καλύπτει τα νομικά κόστη σε επεισόδια με πυροβολισμούς και υπόσχεται την καταβολή έως και 1 εκατ. δολαρίων για αστικές αγωγές και 100.000 δολαρίων για ποινικές δίκες. To συμβόλαιο προσφέρεται από την Lockton Companies LLP, μεσίτη των Lloyd’s.

Οι επικριτές της NRA υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους ασφάλιση μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους από πυροβολισμούς καθώς  “ενθαρρύνει” εμμέσως του ιδιοκτήτες όπλων να πατήσουν τη σκανδάλη, γνωρίζοντας ότι έχουν (οικονομική) κάλυψη για τις πράξεις τους.

Οι Lloyd’s δεν ήταν διαθέσιμοι για να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*