Βλέπει πιθανές ευκαιρίες και χρήμα στην Ελλάδα η Fairfax

Επενδυτικές ευκαιρίες  στην Ελλάδα φέρεται να εξετάζει ο μητρικός όμιλος της ERB Eurolife, Fairfax Financial Holdings Ltd, εκτιμώντας ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα πάρει την ανιούσα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξη του στο Bloomberg ο CEO και πρόεδρος της Fairfax,  Prem Watsa εμφανίζεται  βέβαιος ότι το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα θα βελτιωθεί και ότι οι οικονομικές επιδόσεις της Eurobank στην οποία κατέχει ποσοστό 18% θα είναι καλύτερες των αναμενομένων. Ο ίδιος αναφέρει  ότι η τράπεζα είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη, ενώ προσθέτει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχωρούν, η τράπεζα υπογραμμίζει  είναι κερδοφόρα και επομένως  κατά την διαδικασία των επικείμενων stress tests θα πάει καλά.

, ωστόσο σε περίπτωση που αποτύχουν θα αναγκαστούν να προβούν σε αυξήσεις κεφαλαίων Στο πλαίσιο αυτό τα stress tests των τραπεζών  είναι κρίσιμα, με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να ασκούν πιέσεις προς τις ελληνικές τράπεζες .

Η Eurobank εμφάνισε καθαρά κέρδη 61 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο και προβλέπει ότι θα ξεπεράσει τους αναθεωρημένους της στόχους για τα NPE το 2017. Η τράπεζα ολοκλήρωσε επίσης το  Νοέμβριο τον πρώτο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό στην Ελλάδα, ένα εργαλείο που αναμένεται να βοηθήσει τις τράπεζες της χώρας να μειώσουν τον όγκο των κόκκινων δανείων.

Αναφερόμενος στα ελληνικά ομόλογα δηλώνει ότι το ρίσκο της χώρας έχει μειωθεί, παραθέτοντας ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν στα επίπεδα του 2009, ενώ εκτιμά ότι η χώρα πιθανά να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων στις αρχές του 2018

Ερωτώμενος εάν ο ίδιος θα ήταν αγοραστής νέων ελληνικών ομολόγων, απάντησε:   «Ποτέ δεν αποκαλύπτεις το επενδυτικό σου σχέδιο αλλά όταν έρθει η ώρα θα δούμε και το ίδιο ισχύει και για τις ελληνικές μετοχές».

Η Fairfax έχει ήδη ουσιαστικές θέσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Ως επενδυτής εξηγεί ότι «έχουμε χάσει πολλά χρήματα στην Ελλάδα. Είμαστε όμως μακροπρόθεσμοι επενδυτές. Οι επενδύσεις μας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Eurobank, της Grivalia,του Μυτιληναίου και του Praktiker κόστισαν 1,3 δισ. δολάρια. Το fair value  των επενδύσεων αυτών το Δεκέμβριο του 2016 ήταν 648 εκατ. δολάρια» Παρόλα αυτά «για τους επενδυτές αξίζει τον κόπο να εξετάσουν με προσοχή την  Ελλάδα».

Επιμέλεια συνέντευξης Ελενα Ερμείδου

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*