ΙΟΒΕ: Το 92% των νοικοκυριών δεν θα αποταμιεύσει στο επόμενο 12μηνο

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα που έρχονται και για την ασφαλιστική αγορά για το 2018 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ. Όπως προκύπτει από το δελτίο οικονομικής συγκυρίας Νοεμβρίου του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις στο τέλος του έτους δεν αφήνουν πολλά περιθώρια, παρά επιδείνωση στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, με το 60% των νοικοκυριών να αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης.

Το 92% των νοικοκυριών δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο. Αυτό θα έχει επίπτωση και στην ασφαλιστική αγορά, εκτιμούν στελέχη της , που διαβλέπουν ότι και το 2018 οι ασφαλίσεις θα εστιαστούν γύρω από τους κλάδους σύνταξης-υγείας, που επηρεάζονται από την καθίζηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης κινείται στα ίδια επίπεδα και τον Νοέμβριο, για δεύτερο κατά σειρά μήνα, στις -53,8 (από -54) μονάδες, παραμένοντας όμως στην υψηλότερη τιμή του από τον Ιούλιο του 2015. Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, καταγράφεται μικρή επιδείνωση των ισοζυγίων στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και την πρόθεση αποταμίευσης και βελτίωση στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας και την ανεργία.

Οι ήπιες τάσεις στα ισοζύγια που αντισταθμίζονται μεταξύ τους, αντανακλούν το ότι δεν έλαβαν χώρα σημαντικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική τον Νοέμβριο, αλλά ούτε και αναμένονται προσεχώς, ενισχύοντας την αίσθηση σταθερότητας στην οικονομία. Τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης όσων έχουν χαμηλά εισοδήματα επίσης συνέβαλαν στη διατήρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο ίδιο επίπεδο. Από την άλλη πλευρά, υφίστανται αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις στο τέλος του έτους, οι οποίες όμως ήταν αναμενόμενες και έχουν προεξοφληθεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*