Δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε κακοποιημένες γυναίκες

Εκτιμάται ότι πάνω από 3 στις 10 γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί σε κάποια στιγμή της ζωής τους σωματική ή σεξουαλική βία, είτε από το σύντροφό τους είτε από έναν άγνωστό άνδρα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών (25η Νοεμβρίου), οι Έλληνες ιατροδικαστές υπενθυμίζουν ότι ο μόνος γιατρός που είναι ειδικός στην καταγραφή, εκτίμηση και πιστοποίηση των σωματικών βλαβών ή στην πιστοποίηση της σεξουαλικής βίας είναι ο ιατροδικαστής.

“Κανένα άλλο ιατρικό πιστοποιητικό από ιατρό διαφορετικής ειδικότητας δεν έχει αξία”επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας (ΕΙΕ), Γρηγόρης Λέων.

Δυστυχώς, όμως, ένα σοβαρό πρόβλημα που εντοπίζεται στην Ελλάδα είναι η μεγάλη έλλειψη ιατροδικαστικών δομών.

“Οι μισοί τουλάχιστον νομοί της χώρας μας δεν διαθέτουν ούτε ένα ιατροδικαστή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι, για παράδειγμα, ενώ τα περιστατικά βιασμών υπολογίζονται στη χώρα μας σε 5.000 ετησίως, μόνο 150 από αυτά πιστοποιούνται και ακολουθούν τη νομική οδό” συμπληρώνει ο κ. Λέων.

Οι ιατροδικαστικές δομές ανοίγουν στις κακοποιημένες γυναίκες

Με πρωτοβουλία της ΕΙΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, οι ιδιωτικές ιατροδικαστικές δομές θα παρέχουν από 25/11 μέχρι 2/12 δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε κακοποιημένες γυναίκες που νιώθουν ότι το έχουν ανάγκη.

Στη συγκεκριμένη δράση συμμετέχουν φέτος για πρώτη φορά και οι ιατροδικαστικές δομές των νοσοκομείων που διαθέτουν την ειδικότητα του ιατροδικαστή. Οι δομές καλύπτουν μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Ηράκλειο Κρήτης, Λάρισα, Κέρκυρα, Άρτα, Σπάρτη και Σάμο.

“Η βία εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών είναι μία από τις περισσότερο συστηματικές και διαδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι κακοποιημένες γυναίκες είναι σημαντικό να γνωρίζουν τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν όταν πέφτουν θύματα κακοποίησης. Και η συγκεκριμένη δράση της ΕΙΕ έχει ακριβώς αυτό το σκοπό” σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΙΕ.

Οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να επισκεφθούν τον ιστότοπο της ΕΙΕ (www.hsfm.gr) και να ακολουθήσουν τον ειδικό σύνδεσμο που έχει δημιουργηθεί με τίτλο «Συνεργαζόμενες Ιατροδικαστικές δομές για κακοποιημένες».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*