Οι 5 μεγάλες προκλήσεις της ασφαλιστικής αγοράς για τα επόμενα χρόνια

της Ελενας Ερμείδου

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ασφαλιστική αγορά προέρχονται από τις  επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού, της αλματώδους εξέλιξης της τεχνολογίας, της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του πάνελ για την Ιδιωτική Ασφάλιση στο οποίο μετείχαν οι κ.κ. Ε. Μοάτσος, Μέλος ΔΣ ΕΑΕΕ, CEO ΑΧΑ, Ι. Καντώρος, Μέλος ΔΣ ΕΑΕΕ, CEO Interamerican, Θ. Μιχαλόπουλος, Διευθυντής Πωλήσεων Μεγάλων Πελατών Microsoft Ελλάδος, Κύπρου, Μάλτας με συντονιστή τον  Δρ. Χρ. Σαρδελής, Γενικός Γραμματέας ΔΣ ΕΑΕΕ, Πρόεδρος Εθνικής Ασφαλιστικής

Η γήρανση του πληθυσμού οδηγεί σε αδυναμία της κοινωνικής ασφάλισης να ανταποκριθεί επαρκώς με αποτέλεσμα την αυξανόμενη ανάγκη των πολιτών για συμπληρωματικό συνταξιοδοτικό εισόδημα.

Τα άλματα της τεχνολογίας επηρεάζουν κυρίως τους  κλάδους υγείας και αυτοκινήτου (π.χ. τα αυτόνομα οχήματα).Ταυτόχρονα  αναδύονται νέοι κίνδυνοι (όπως το cyber risk) ενώ η ψηφιοποίηση  επηρεάζει όλες τις  λειτουργίες των εταιριών.

Σε όλες αυτές τι προκλήσεις καλείται καθημερινά να ανταποκριθεί η αγορά με νέα προϊόντα, με ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της και με καινοτόμες λύσεις.

Ολοκληρωμένη πρόταση από την Interamerican

Μία συγκροτημένη και ολοκληρωμένη λύση με στόχο την ανάπτυξη ασφαλίσεων υγείας παρουσίασε ο κος Γιάννης Καντώρος Διευθύνων Σύμβουλος της Interamerican μέσω  της αλλαγής του συστήματος, τον έλεγχο του κόστους και της στόχευσης στην αγορά «out of pocket», δηλαδή εκείνων των πολιτών που πληρώνουν για υπηρεσίες υγείας από την τσέπη τους.

Ο κος Καντώρος παράλληλα έκανε αναφορά στη συμπληρωματικότητα για τη σύνταξη στον κλάδο ζωής, όπου το ποσοστό αναπλήρωσης από την κοινωνική ασφάλιση έχει μειωθεί δραματικά κατά τα τελευταία χρόνια, περίπου στο 40%.

Λύσεις μπορούν να δώσουν οι ασφαλιστικές ωστόσο υπό προϋποθέσεις καθώς δεν μπορούν αναλάβουν μεγάλο ρίσκο βιωσιμότητα στη λογική παροχής εγγυημένων αποδόσεων. Συνεπώς, και η μεταρρύθμιση που θα αναδείξει τον δεύτερο και τρίτο πυλώνα.

Καινοτόμα ήταν και η προσέγγιση της εταιρείας σε ό,τι αφορά την διεύρυνση του αντικειμένου των δραστηριοτήτων των ασφαλιστικών εταιρειών πέρα από τις τυπικές ασφαλιστικές καλύψεις, μέσω οικοσυστημάτων. Ο ίδιος μίλησε για τον συνδυασμό δικτύου με τον παραδοσιακό τρόπο διαμεσολάβησης στην ασφάλιση, συναλλαγών και υπηρεσιών, με τις εταιρείες να ξεπερνούν τον «φράγμα» του τυπικού οργανισμού χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που ολοκληρώνεται στον τυπικό κύκλο της ασφάλισης – πληρωμής ασφαλίστρου – αποζημίωσης.

Χαρακτηριστική η δήλωση του ότι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις πρέπει να επιταχύνουν, ανοίγοντας τις υπηρεσίες τους με «insurance ecocystems» και βελτιώνοντας, έτσι, την ποιότητα ζωής των πελατών με παροχές πρόληψης και διαχείρισης κινδύνου ενώ, παρέθεσε ως παράδειγμα τις δυνατότητες που υφίστανται στον τομέα της υγείας, με πιο χαρακτηριστική τη διαχείριση χρονίων νόσων, καθώς και τις τεχνολογικές εφαρμογές που μπορούν να κάνουν καλύτερο τον έλεγχο της υγιεινής διαβίωσης.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*