Πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 2 δισ. ευρώ από την Allianz

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 2 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Allianz, με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου που «σφραγίστηκαν» από τις αυξημένες ζημίες από φυσικές καταστροφές, όπως συνέβη με όλους σχεδόν τους πολυεθνικούς (αντ)ασφαλιστικούς ομίλους.

Το νέο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών έρχεται να προστεθεί στο πρόγραμμα ύψους 3 δισ. ευρώ που «τρέχει» από τον περασμένο Φεβρουάριο. Η Allianz δήλωσε ότι το καινούριο πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις αρχές του 2018 και στόχος είναι να ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου.

Τα λειτουργικά κέρδη του γερμανικού ασφαλιστικού ομίλου το γ’ τρίμηνο του έτους σημείωσαν υποχώρηση 17,3% στα 2,5 δισ. ευρώ εξαιτίας των αυξημένων ζημιών από φυσικές καταστροφές κατά την εξεταζόμενη περίοδο (τυφώνες Χάρβεϊ, Ιρμα, Μαρία, σεισμός στο Μεξικό). Η κερδοφορία του κλάδου γενικών ασφαλειών της Allianz υποχώρησε κατά 28% στο 1 δισ. ευρώ εξαιτίας των προαναφερθέντων ζημιών, παρότι το ποσό υπερέβη τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, σύμφωνα με τον αναλυτή της Bernstein, Thomas Seidl. Ο συνδυασμένος δείκτης της Allianz αυξήθηκε κατά 3,4 ποσοστιαίες μονάδες στο γ’ τρίμηνο στο 96,9%.

«Αυτό το σχετικά χαμηλό ποσό αποδεικνύει την μεγάλη ικανότητα της Allianz στο underwriting και την πειθαρχημένη διαχείριση κινδύνων… Εξαιρουμένων των αποζημιώσεων λόγω των φυσικών καταστροφών, ο κλάδος περιουσίας-ατυχημάτων βρίσκεται σε τροχιά να επιτύχει στον στόχο για συνδυασμένο δείκτη 94% το 2018», σχολίασε ο οικονομικός διευθυντής της Allianz Dieter Wemmer.

Τα συνολικά καθαρά κέρδη του ομίλου Allianz μειώθηκαν κατά 15,9% στο 1,8 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του έτους και τα κέρδη ανά μετοχή υποχώρησαν κατά 15,4%, στα 3,52 ευρώ. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων μειώθηκε κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες, στο 11,2%.

Για το σύνολο της οικονομικής χρήσης 2017, η Allianz αναμένει να εμφανίσει κέρδη κοντά στον στόχο των «10,8 δισ. ευρώ, συν ή πλην 500 εκατ. ευρώ», όπως υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος Oliver Baete. Σύμφωνα με τον αναλυτή της RBC, Paul DeAth, η μεγαλύτερη «είδηση» που βγήκε από τις ανακοινώσεις του ομίλου ήταν το πρόσθετο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών. «Η Allianz δεν είχε κάνει μέχρι τώρα κανένα τέτοιο πρόγραμμα και τώρα έχουμε δυο μέσα σε δυο χρόνια. Απομένει να φανεί εάν πρόκειται για μια εφάπαξ κίνηση λόγω των πλεοναζόντων κεφαλαίων και της έλλειψης ευκαιριών για εξαγορές και συγχωνεύσεις, ή εάν σηματοδοτεί μια στρατηγική τακτικής επιστροφής κεφαλαίων στους μετόχους…»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*