Στα πολυασφαλιστήρια “οδεύουν” οι cyber κίνδυνοι

της Ελενας Ερμείδου

Στα πολυασφαλιστήρια αναμένεται να ενσωματωθούν σύντομα στο μέλλον οι ασφαλίσεις κατά cyber κινδύνων, σύμφωνα με πληροφορίες του IW.

Οι επιχειρήσεις αφ’ ενός ζητούν να υπογράψουν και να διατηρήσουν ένα ασφαλιστήριο στο αρχείο τους, το οποίο θα καλύπτει διαφόρους τομείς κινδύνων. Και αφ’ ετέρου θέλουν να βάλουν τις καλύψεις έναντι cyber κινδύνων κάτω από το ίδιο πολυασφαλιστήριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αυτό είναι θετικό για την ασφαλιστική καθώς θα εμφανίζει «ένα πρόσωπο» που θα μπορεί να διαχειρίζεται τους κινδύνους όλους.

Γεγονός είναι ότι η αγορά δεν έχει συγκεντρώσει δεδομένα από το παρελθόν πολλά, ώστε να μπορεί να μελετήσει επαρκώς τον συγκεκριμένο κίνδυνο, ωστόσο στο μέλλον θα γίνει αυτό μέσα από την αλληλεπίδραση που θα υπάρξει στην ίδια την αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο μέσος ετήσιος όρος ανάπτυξης των cyber ασφαλίσεων θα είναι διψήφιος μέχρι το 2025.

Ενας τρόπος πώλησης που προτείνεται μεταξύ άλλων είναι, είτε πώληση προς μεμονωμένους ιδιώτες ή επιχειρηματίες πελάτες ή μέσα από αλυσίδες λιανικής, κυρίως αυτές που εξειδικεύονται σε προϊόντα και υπηρεσίες νέας τεχνολογίας. Κατά αυτόν αυτό τον τρόπο και προστασία παρέχεται προς τους πελάτες, αλλά και δεδομένα για κάθε παραβίαση θα μπορούν να συγκεντρωθούν ώστε να υπάρξει και λεπτομερής μελέτη του κινδύνου.

Τα πρόστιμα για τις εταιρείες που δεν κατάφεραν να διατηρήσουν την ασφάλεια των πληροφοριών που περνάνε από αυτές σύμφωνα με την νέα Οδηγία είναι έως και 4% του τζίρου τους ή 20 εκατ. ευρώ όποιο από τα δύο είναι μεγαλύτερο.

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή των παραπάνω προστίμων θα ισχύσει μετά την 25η Μαίου 2018 με την έναρξη ισχύος του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων (GDPR).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*