Συμψηφισμός με… μια μονοκοντυλιά. “Πραξικόπημα” καταγγέλλουν οι γιατροί

Με συνοπτικές διαδικασίες τακτοποιεί το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους ανοιχτής περίθαλψης η κυβέρνηση, που κατέθεσε εκπρόθεσμη τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον χρόνο εργασίας των γιατρών. Το κλείσιμο της εκκρεμότητας αυτής, άλλωστε, αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, οι παλαιές απαιτήσεις των γιατρών και των άλλων παρόχων (2012-15) συμψηφίζονται με το clawback και το rebate του τρέχοντος, παρελθόντων ή ακόμα και επόμενων ετών. Μάλιστα, η αποδοχή του συμψηφισμού επιφέρει την απόσβεση της οφειλής όχι μόνο προς το κεφάλαιο, αλλά και ως προς τα έξοδα, καθώς και τους τόκους.

Η κυβέρνηση δίνει προθεσμία στους παρόχους να αποδεχθούν ή να απορρίψουν το συμψηφισμό μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 2017. Ωστόσο, ακόμα και σε περίπτωση άρνησης του παρόχου ο ΕΟΠΥΥ διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει τη διαδικασία αυτοδίκαια!

Για πραξικόπημα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γιατρών, με ολέθριες συνέπειες, κάνει λόγο μιλώντας στο Virus, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου.

“Επιχειρείται η εκβιαστική απόσπαση της υπογραφής των γιατρών απέναντι σε κάθε νόμιμο δικαίωμά τους, όπως είναι οι νόμιμοι τόκοι, ακόμη και από μελλοντικές αποφάσεις” αναφέρει χαρακτηριστικά. Τονίζει, παράλληλα, πως οι νομικές διεκδικήσεις για τους τόκους προστατεύονται τόσο από την εθνική όσο και από την κοινοτική νομοθεσία.

Εξάλλου, προσθέτει η κ. Μαστοράκου, οι διατάξεις της τροπολογίας προσκρούουν σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία καταρρέει όλη η βάση οφειλών του ΕΟΠΥΥ. “Οι τροπολογίες δεν ελέγχονται για τη νομιμότητά τους από το επιστημονικό συμβούλιο και τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής. Μας λένε ουσιαστικά, πηγαίνετε στα δικαστήρια να δικαιωθείτε” λέει.

Για την πρόεδρο ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ το σημαντικότερο ίσως είναι ότι πρόκειται για μία μονομερή ενέργεια με κλειστούς όρους. Χαρακτηριστικά, αναφέρει την ανυπαρξία οποιασδήποτε αναφοράς στον αριθμό των δόσεων και ταυτόχρονα την κατάργηση διάταξης του ν. 4430/2016, με την οποία ο Υπουργός Υγείας εξουσιοδοτείται για το διακανονισμό των δόσεων.

“Εάν οι δόσεις είναι λιγότερες από 100 ένα μεγάλο τμήμα του εργαστηριακού τομέα θα τελειώσει. Θα κλείσουν εργαστήρια και άνθρωποι θα μπουν φυλακή” προειδοποιεί η κ. Μαστοράκου. Όπως εξηγεί, τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα είναι φορτωμένα με χρέη από 200 χιλ. ευρώ έως 2 εκατ. ευρώ, ενώ τα μικρά από 2 έως 100 χιλ. ευρώ. “Ας μην ξεχνάμε ότι φέτος ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει επιπλέον 86 εξετάσεις με ένα έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 60 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό το παίρνει από τους παρόχους” προσθέτει

10285660

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*