Αγωνία για το μέλλον των καινοτόμων θεραπειών

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους ογκολογικούς ασθενείς, τις οικογένειες και τους θεράποντες ιατρούς τους η «ανωμαλία» που προκλήθηκε με την απόφαση εταιρίας να αποσύρει καινοτόμο σκεύασμα από τη λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων.

Αν και η δωρεάν διάθεση του φαρμάκου στους ασθενείς που ήδη βρίσκονται σε θεραπεία με αυτό αποφασίστηκε τελικά να συνεχιστεί μέχρι την ολοκλήρωσή της, τα απόνερα του σάλου που δημιουργήθηκε δεν λένε να κοπάσουν. Η έκκληση του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου (ΟΕΚΚ) «ΑγκαλιάΖΩ» προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών με καρκίνο στις καινοτόμες θεραπείες είναι χαρακτηριστική.

«Τα καινοτόμα φάρμακα και οι θεραπείες πρέπει να πάψουν να αντιμετωπίζονται ως πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος» τονίζει, επισημαίνοντας το όφελος για την οικονομία και την κοινωνία με βάση την αποτελεσματικότητά τους και το επιπρόσθετο κλινικό τους όφελος.

«Μόνο με τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας της χώρας μας θα ξεφύγουμε από τη λογιστική προσέγγιση των ασθενών και των φαρμάκων» καταλήγει ο ΟΕΚΚ και καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίησή τους.

 29

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*