Allianz: Οταν ο Χάρι γνώρισε όχι τη Σάλι, αλλά την… Άλι (video)

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Πριν ο Χάρι να γνωρίσει την Άλι, οι ημέρες του ήταν άδειες και οι νύχτες του ανήσυχες. Έψαχνε ατελείωτες ώρες online το κατάλληλο ταίρι, αλλά στο τέλος εγκατέλειπε την προσπάθεια, με βαριά καρδιά. Μετά ο Χάρι γνώρισε την Άλι και… η ζωή του άλλαξε!

Όχι, δεν πρόκειται για ριμέικ της γνωστής ταινίας του Χόλιγουντ «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι» (When Harry met Sally), αλλά για ένα παράδειγμα του πώς η αναζήτηση εργασίας (μια διαδικασία ενίοτε εξίσου δύσκολη και χρονοβόρα σε σύγκριση με την εξεύρεση… ετέρου ημίσεος). Η Αllie είναι ένα διαδραστικό bot, δηλαδή μια εφαρμογή λογισμικού σχεδιασμένη να διεκπεραιώνει επαναληπτικές εργασίες. Μπορεί κανείς να τη βρει στη σελίδα Facebook της Allianz Careers https://www.facebook.com/AllianzCareers, όπου βοηθά τους ενδιαφερόμενους να «πλοηγηθούν» στις εκατοντάδες θέσεις εργασίας που είναι διαθέσιμες στην Allianz.

Δείτε εδώ την Allie επί το έργον: https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=FbVc5p-xZ_s

Είναι εύκολο να τραβήξεις την προσοχή της: Της στέλνεις ένα μήνυμα μέσω της σελίδας στο Facebook και αμέσως παίρνεις την απάντηση «Γειά σου, είμαι η Άλι, το πρώτο bot για εξεύρεση εργασίας στην Allianz, τον πιο… κουλ όμιλο ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο!»

«Οι νεότερες γενιές συγκεντρώνουν πληροφορίες και προσεγγίζουν την Allianz μέσω των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης και όχι τόσο την ιστοσελίδα της εταιρείας ή τα άλλα, πιο παραδοσιακά κανάλια επικοινωνίας», αναφέρει ο Dominik Hahn, μέλος της People Attraction Team του ομίλου. «Καθώς έχουν εθιστεί στο άμεσο feedback, περιμένουν γρήγορες απαντήσεις όταν αναζητούν εργασία ή γενικές πληροφορίες για έναν δυνητικό εργοδότη. Εάν μια εταιρεία ενδιαφέρεται πραγματικά να προσελκύσει τους καλύτερους υποψήφιους, τότε πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους».

Χρησιμοποιώντας την αυξανόμενη οικειότητα που έχουν οι χρήστες με τα bots (όπως την Alexa της Αmazon ή το Siri της Αpple), η Allie ζητά από τους συνομιλητές της να απαντήσουν σε ερωτήσεις αναφορικά με το επιθυμητό πεδίο εργασίας, το ιεραρχικό επίπεδο κλπ. Στο τέλος ενός επιτυχημένου διαλόγου, η Allie παρουσιάζει ένα link για ένα συγκεκριμένο «μενού» θέσεων εργασίας, όπου οι υποψήφιοι μπορούν να ξεκινήσουν την διαδικασία υποβολής αίτησης.

H Allie ανταποκρίνεται στα σχόλια -θετικά και αρνητικά- και σου λέει ακόμα εάν ο τρόπος που της μιλάς είναι ενδεδειγμένος για έναν υποψήφιο μελλοντικό υπάλληλο της Allianz. Όπως αναφέρει το στέλεχος του γερμανικού ασφαλιστικού κολοσσού Nadja Gruber, η Allie βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο, αλλά θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα στο μάλλον . «Θα μπορούσε για παράδειγμα να απαντά σε ερωτήσεις για την πορεία μιας αίτησης εργασίας. Η ενσωμάτωση άλλων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (Αrtificial Intelligence) και η μηχανική μάθηση (machine learning) σημαίνει ότι στο μέλλον η Allie θα μπορούσε να γίνει αρκετά έξυπνη για να αντιστοιχίζει βιογραφικά με θέσεις εργασίας».

Αυτή τη στιγμή, η Allie μιλά μόνο αγγλικά, αλλά έχει δίψα για μάθηση και προσπαθεί να γίνει πολύγλωσση. Σύντομα θα μιλά και γερμανικά (προφανώς…), γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά. Ίσως να ξεπεράσει και την ντροπαλοσύνη που τη διακρίνει και να γίνει πιο κοινωνική στο μέλλον, εμφανιζόμενη και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως πχ το WhatsApp. «Από τα σχόλια που λαμβάνουμε, βλέπουμε ότι οι υποψήφιοι διασκεδάζουν μιλώντας στην Allie. Πολλοί υποψήφιοι δεν περίμεναν την υπηρεσία αυτή από μια εταιρεία σαν την Allianz… Έχει σαφώς θετική επίπτωση για την εταιρική μας επωνυμία όσον αφορά την ψηφιακή μας ετοιμότητα και την ελκυστικότητά μας ως εργοδότη», καταλήγει ο κ. Hahn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*