SOS από το κλάδο Προμηθευτών Ορθοπεδικού Υλικού

του Νίκου Σακελλαρίου

Προτάσεις για την επιβίωση του κλάδου καταθέτει ο Σύλλογος Προμηθευτών Ορθοπεδικού υλικού.  Ανάμεσα στις προτάσεις που κατατίθενται είναι το «κούρεμα» των ακάλυπτων δανείων που δημιουργήθηκαν από την αδυναμία κάλυψης εκ μέρους του κράτους  των υποχρεώσεών του,  η  απόσβεση των  των ζημιών από το κούρεμα των Ομολόγων των εταιρειών εντός 30 ετών και όχι σε 30 έτη (1/30 κάθε έτος) , μέτρα διευκόλυνσης από τις τράπεζες  και η επιτάχυνση των πληρωμών από το Κράτος.

Σε εξαιρετικά επιβαρυμένη θέση λόγω της οικονομικής αντιμετώπισης από το Κράτος βρίσκεται ο κλάδος των Προμηθευτών Ορθοπεδικού Υλικού. Ο κλάδος που ουσιαστικά είναι ο επίσημος προμηθευτής των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων με ειδικό – εμφυτευόμενο στους ασθενείς  ορθοπεδικό υλικό έχει συρρικνωθεί  κατά τουλάχιστον 50% σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο καθώς το 2009 αριθμούσε 80 εταιρείες οι οποίες απασχολούσαν περίπου 2.000 άτομα προσωπικό ενώ σήμερα υπάρχουν 40 αποδεκατισμένες εταιρείες που απασχολούν 500-600 εργαζόμενους.

Όπως μας αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ)  Ανδρέας Μπεκυράς, ο κλάδος έχει περιέλθει σε δύσκολη κατάσταση από ένα συνδυασμό εξωγενών παραγόντων που δεν οφείλονται στη επιχειρηματική δράση των εταιρειών του κλάδου. Κατ’ αρχήν,  οι εταιρείες  μετά από πολυετή περίοδο μη πληρωμών είχαν αποδεχθεί ελληνικά κρατικά ομόλογα ως πληρωμή από το Κράτος πριν το 2012. Με το PSI, τα ελληνικά ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους οι εταιρείες του κλάδου μειώθηκαν πάνω από 50% παρά την προσπάθεια εξαίρεσης τους από το PSI που είχε καταβάλλει ο Σύλλογος.

Έτσι, η ρευστότητα των εταιρειών μειώθηκε δραματικά και βρέθηκαν πολλές εταιρείες με υψηλό ακάλυπτο τραπεζικό δανεισμό. Το επόμενο πλήγμα για τον κλάδο ήρθε από τα capital controls το 2015 και ειδικά τους πρώτους μήνες όταν οι ξένοι προμηθευτές απαιτούσαν άμεση εξόφληση των τιμολογίων. Η κατάσταση αυτή όξυνε ακόμη περισσότερο τα προβλήματα για τις εταιρείες του κλάδου και αρκετές οδηγήθηκαν σε ‘λουκέτο’ ενώ επιβίωσαν μόνο όσες είχαν ισχυρή κεφαλαιακή βάση και  επιχειρηματικές στηρίξεις.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς ο προυπολογισμός και οι πληρωμές  εξαντλούνται στο 9μηνο κάθε έτους. Τα νοσοκομεία καθυστερούν να στείλουν τις εντολές τιμολόγησης προς τις εταιρείες, οι δε εταιρείες έχουν σταματήσει να τιμολογούν τα ήδη πωληθέντα είδη τους με αποτέλεσμα και το Κράτος να μην εισπράττει ΦΠΑ και να πηγαίνουν όλες οι πληρωμές πίσω. Ταυτόχρονα , ο «φαύλος κύκλος» συνεχίζεται καθώς οι μεταχρονολογημένες υποχρεώσεις στερούν τις εταιρείες από την παροχή στοιχειωδών εγγυήσεων για δάνεια και αρκετές εξ’ αυτών αναγκάζονται να προσφύγουν στα δικαστήρια για την δικαίωσή τους.

Το υπέρ ΕΟΦ τέλος ετοιμότητας, ένα μη ανταποδοτικό τέλος για τον κλάδο, παρά τις υποσχέσεις για κατάργησή του, εξακολουθεί να υφίσταται σε βάρος των οικονομικών των εταιρειών.

Η κατάσταση πλέον οδηγείται σταδιακά σε αδιέξοδο και οι εταιρείες φαίνεται να αποζημιώνονται από το Κράτος σε περίοδο 6-8 μηνών ενώ πρέπει να προπληρώνουν κάθε δική τους υποχρέωση. Την ίδια στιγμή υπάρχει η υποχρέωση που πηγάζει από τον Ν. 4152/2013  βάσει της οποίας το Κράτος είναι υποχρεωμένο να πληρώνει υπερημερίες ‘άνευ οχλήσεως’ για καθυστερήσεις άνω των 60 ημερών, υποχρέωση που ποτέ δεν τηρείται.  Ο τζίρος του κλάδου (από τα δημόσια, ιδιωτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία) διαμορφώνεται πλέον στα  95 εκατ. ευρώ  εκ των οποίων τα 30-40 εκατ. ευρώ είναι σε καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*