PwC: Οι εργαζόμενοι έχουν την ανάγκη κατάρτισης σε νέους τομείς και απόκτησης νέων δεξιοτήτων

Σχεδόν τα 3/4 των εργαζομένων (74%) που συμμετείχαν σε έρευνα της PwC δηλώνουν έτοιμοι να μάθουν νέες δεξιότητες ή να εκπαιδευτούν σε κάτι εντελώς καινούργιο προκειμένου να παραμείνουν ενεργοί στην αγορά εργασίας. Θεωρούν επίσης δική τους ευθύνη – και όχι των εργοδοτών – να επικαιροποιούν τις δεξιότητές τους.

Η πρόσφατη έκθεση της PwC “Workforce of the future: the competing forces shaping 2030” (Εργατικό δυναμικό του μέλλοντος: οι ανταγωνιστικές δυνάμεις που διαμορφώνουν το 2030), περιλαμβάνει τα ευρήματα μιας έρευνας στην οποία συμμετείχαν 10.000 άνθρωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Κίνα, την Ινδία και τις ΗΠΑ. Οι αντιλήψεις αυτές ενισχύουν τη στροφή των εργαζομένων προς τη συνεχή μάθηση παράλληλα με την εργασία, ώστε να μπορούν να συμβαδίζουν με τις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία στα επαγγέλματα και στον χώρο εργασίας.

Η έκθεση εξετάζει τέσσερις εργασιακούς κόσμους για το 2030 και παρουσιάζει πώς οι ανταγωνιστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της αυτοματοποίησης, διαμορφώνουν το εργατικό δυναμικό του μέλλοντος. Κάθε σενάριο έχει τεράστιες επιπτώσεις στον εργασιακό τομέα τις οποίες δεν θα πρέπει να παραβλέψουν οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η τεχνολογία θα βελτιώσει τις επαγγελματικές τους προοπτικές (65%), αν και και η πεποίθηση αυτή είναι πιο ισχυρή στις ΗΠΑ (73%) και την Ινδία (88%) από το Ηνωμένο Βασίλειο (40%) και τη Γερμανία (48%).  Σε γενικές γραμμές, τα 3/4 των ερωτηθέντων (73%)  θεωρούν ότι η τεχνολογία δεν θα υποκαταστήσει ποτέ την ανθρώπινη νοημοσύνη και η πλειονότητα πιστεύει ότι θα υπάρχει πάντοτε ζήτηση για τις ανθρώπινες δεξιότητες.

Οι τέσσερις εργασιακοί κόσμοι του 2030

Η έκθεση παρουσιάζει τέσσερα σενάρια –ή κόσμους– για την εργασία το 2030 με σκοπό να αναδείξει τις εξελίξεις που είναι πιθανό να συντελεστούν την επόμενη δεκαετία ως αποτέλεσμα της επίδρασης των μεγατάσεων, της τεχνητής νοημοσύνης, της αυτοματοποίησης και της μηχανικής μάθησης. Εξετάζει πώς θα προσαρμοστούν οι εργαζόμενοι σε κάθε ένα από αυτούς τους κόσμους στο μέλλον, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία θα τους επηρεάσει.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*