ΕΥ: Ισχυρή παραμένει η διεθνής δραστηριότητα Σ&Ε

Η παγκόσμια αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) παρέμεινε ισχυρή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, παρά το εντεινόμενο αίσθημα προστατευτισμού και τις αυξανόμενες παρεμβάσεις κυβερνήσεων και ρυθμιστικών αρχών στις συμφωνίες. Οι προοπτικές για την υπόλοιπη χρονιά και μετέπειτα είναι θετικές, καθώς οι εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity – PE) επανέρχονται στο τραπέζι των συμφωνιών, με σημαντικά κεφάλαια στη διάθεσή τους.

Η συνολική αξία των συμφωνιών παγκοσμίως διαμορφώθηκε στα 1,4 τρις δολάρια κατά το α’ εξάμηνο του 2017, καταγράφοντας οριακή μείωση της τάξεως του 4% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2016. Η μείωση αυτή μπορεί να αποδοθεί στην κάμψη των megadeals, δηλαδή των συμφωνιών αξίας μεγαλύτερης των 10 δις δολαρίων. Οι συμφωνίες αξίας 1-10 δις δολαρίων, οι οποίες αποτελούν την κινητήρια δύναμη των Σ&Ε παγκοσμίως, κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με το α’ εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Με βάση τον αριθμό των συμφωνιών, το α’ εξάμηνο του 2017 καταγράφηκε αύξηση 4%, με 18.363 συμφωνίες, έναντι 17.642 κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Τα στοιχεία του α’ εξαμήνου φανερώνουν μια ισχυρή διάθεση για συμφωνίες, παρά το σύνθετο περιβάλλον της αγοράς Σ&Ε που δημιουργεί νέα εμπόδια στις συμφωνίες. Μια σειρά από σημαντικές εξαγορές δεν προχώρησαν το 2017, εξαιτίας πιέσεων από διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αρχών. Ο αριθμός των στελεχών που αποσύρθηκαν από συμφωνίες λόγω επιφυλάξεων σχετικά με ρυθμιστικά ζητήματα ή φόβους ολιγοπωλίου (antitrust issues), έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της έρευνας της ΕΥ, Global Capital Confidence Barometer.

Η επιστροφή των εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity)

Δέκα χρόνια αφού οι εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity – PE) κατέγραψαν τα υψηλότερα επίπεδα συμμετοχής στις Σ&Ε, είναι πολύ πιθανό να δώσουν ξανά ώθηση στην αγορά. Έχοντας στη διάθεσή τους μετρητά που ξεπερνούν τα 500 δις δολάρια, οι εταιρείες PE προχώρησαν σε εξαγορές περιουσιακών στοιχείων αξίας 124 δις δολαρίων κατά το α’ εξάμηνο του 2017, καταγράφοντας αύξηση 14% σε ετήσια βάση. Τα κεφάλαια αυτά κατευθύνθηκαν κυρίως προς περιουσιακά στοιχεία της Ασίας, όπου τα ποσά που επενδύθηκαν τριπλασιάστηκαν, αγγίζοντας τα 23,5 δις δολάρια φέτος, από τα 7,6 δις δολάρια το α’ εξάμηνο του 2016.

Οι εταιρείες PE διαθέτουν σήμερα κεφάλαια ύψους 570 δις δολαρίων για εξαγορές, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 478 δις δολάρια που είχαν καταγραφεί το 2007-2008. Οι εξαγορές από εταιρείες PE ξεπέρασαν οριακά το 25% των εξαγορών που πραγματοποιήθηκαν το 2007. Τα στοιχεία του α’ εξαμήνου δείχνουν ότι το ποσοστό θα αυξηθεί φέτος, παρά την εντεινόμενη πολυπλοκότητα της σύναψης συμφωνιών.

Ισχυρή η αγορά Σ&Ε στο Ηνωμένο Βασίλειο – ανακάμπτει η ελκυστικότητα της Ευρώπης

Παρά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αγορά των Σ&Ε στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ισχυρή. Οι εισερχόμενες και εγχώριες συμφωνίες στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 35% το α’ εξάμηνο του 2017, σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2016 πριν γίνει το δημοψήφισμα για το Brexit.

Επιπλέον, η Δυτική Ευρώπη έχει επιστρέψει στο προσκήνιο ως ελκυστικός προορισμός το 2017 για συμφωνίες. Κατά το α’ εξάμηνο του 2017, ολοκληρώθηκαν στην περιοχή συμφωνίες αξίας 339 δις δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 21% σε ετήσια βάση και ξεπερνώντας αισθητά τα επίπεδα που καταγράφηκαν τα χρόνια της κορύφωσης της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Η μακροπρόθεσμη διασφάλιση των επιχειρήσεων αποτελεί τη νέα επιτακτική ανάγκη για τις συμφωνίες

Οι πρόσφατες εξαγορές δείχνουν ότι η τεχνολογία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός δημιουργούν μεγαλύτερο αριθμό συμφωνιών, αντισταθμίζοντας τις αρνητικές συνέπειες των γεωπολιτικών αλλαγών στις συμφωνίες.

Η πρόσφατη, πολυσυζητημένη εξαγορά της Whole Foods από την Amazon έναντι 13,7 δις δολαρίων, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύγκλισης κλάδων που προκύπτει από τις Σ&Ε, καθώς και των ψηφιακών δυνατοτήτων που αναμένεται να αξιοποιήσει μια επιχείρηση ενός κλάδου για να μετασχηματίσει δραστικά έναν άλλο.

Η δραστηριότητα των συμφωνιών κατά το α’ εξάμηνο του έτους αναδεικνύει, επίσης, την προσπάθεια των επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν ευκαιρίες Σ&Ε και συμμαχιών για να προετοιμαστούν για μια πιθανή έκρηξη στα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα. Οι επιχειρήσεις τόσο στον κλάδο της τεχνολογίας, όσο και της αυτοκινητοβιομηχανίας, προχωρούν σε εξαγορές ή συμμαχίες για να αξιοποιήσουν τα οφέλη που αναμένεται να φέρει η αστική κινητικότητα.

Οι προοπτικές για το 2017 παραμένουν θετικές

Η διαθέσιμη και φθηνή χρηματοδότηση, οι ισχυροί ισολογισμοί, η πρωτοφανής συγκέντρωση κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, καθώς και ο μεγάλος αριθμός των συμφωνιών που έχουν προγραμματιστεί, δείχνουν ότι οι Σ&Ε θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων στο άμεσο μέλλον.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*