«Καθηλωμένη» η ψυχική υγεία στην Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η Τρίτη 10 Οκτωβρίου, και η κατάσταση των περίπου 500 ψυχιατρικών κλινικών της χώρας (γενικά και αμιγώς ψυχιατρικά νοσοκομεία) είναι τραγική.

Σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), η πληρότητα ξεπερνά το 140% με συνέπεια ασθενείς να στοιβάζονται σε ράντζα σε απαράδεκτες συνθήκες. Την ίδια ώρα, ολόκληρες περιοχές μένουν ακάλυπτες καθώς από τα 9 ψυχιατρικά νοσοκομεία, πλέον λειτουργούν μόλις 3.

«Η ΠΦΥ στην ψυχική υγεία είναι υποτυπώδης και για έτη πολλά αποτελεί “προνομιακό χώρο” διαφόρων ΜΚΟ» τονίζει η ΕΙΝΑΠ.

Επισημαίνει, ακόμη, την ανυπαρξία ειδικών δομών στο δημόσιο σύστημα για ξεχωριστές περιπτώσεις, με συνέπεια να νοσηλεύονται μαζί κατεσταλμένοι και διεγερτικοί ασθενείς, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην πληγή της υποστελέχωσης.

«Το προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, είναι ελάχιστο και οι άπειρες εφημερίες γιατρών και οι διπλοβάρδιες των νοσηλευτών είναι ο κανόνας» λέει χαρακτηριστικά.

Η ΕΙΝΑΠ σημειώνει, τέλος, ότι η νοσηρότητα στις ψυχικές παθήσεις αυξάνεται λόγω ανεργίας και εν γένει ανασφάλειας, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος και κυρίως νέοι να αναζητούν υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τη σημερινή ημέρα, οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν:

  • Να ανοίξουν άμεσα οι δομές ψυχικής υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια για να αποσυμφορηθούν οι ψυχιατρικές κλινικές που στενάζουν, με ανθρώπινους όρους.
  • Να γίνει ταχύτατα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων).
  • Να αναπτυχθούν τάχιστα δομές ΠΦΥ και ψυχιατρικοί ξενώνες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*