Στον ασφαλιστικό κλάδο της Ιταλίας «ποντάρει» η Berskshire Hathaway!

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου της Ιταλίας (και της οικονομίας της χώρας ευρύτερα) έδωσε ο Warren Buffett, δια της εξαγοράς ποσοστού 9% του ομίλου Societa Cattolica di Assicurazioni από την εταιρεία χαρτοφυλακίου Berkshire Hathaway. Πωλητής του μεριδίου είναι η Banca Popolare di Vicenza, μια από τις δυο προβληματικές τράπεζες της περιοχής του Βένετο.

Όπως έγινε γνωστό, οι μετοχές πωλήθηκαν στην τιμή των 7,35 ευρώ εκάστη, διαμορφώνοντας το τίμημα για το 9% της Societa Cattolica di Assicurazioni στα 115,9 εκατ. ευρώ. Μόλις γνωστοποιήθηκε η συναλλαγή, η μετοχή της ιταλικής εταιρείας σημείωσε άλμα 23%, το μεγαλύτερο στην ιστορία της, φτάνοντας έως και τα 9 ευρώ.

Πρόκειται για το τέταρτο «ιταλικό» deal του Buffett το τελευταίο διάστημα, αφού τον Δεκέμβριο του 2016  είχε προηγηθεί η εξαγορά από της Zephir Spa, εταιρείας κατασκευής τρακτέρ και άλλων οχημάτων βιομηχανικής κρίσης, από τη Marmon Holdings, θυγατρικής της Berkshire. Νωρίτερα εντός του 2016, η Marmon ανακοίνωσε την εξαγορά της Dominioni Punto & Pasta (κατασκευάστρια εξοπλισμού για παραγωγή μακαρονιών) και της Angelo Po, παρόχου εξοπλισμού σε εταιρείες εστίασης.

Παρότι η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, ταλανίζεται εδώ και χρόνια από βραδείς ρυθμούς ανάπτυξης, εντούτοις ο κ. Buffett έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να «ανεχτεί» αναιμικούς ρυθμούς αύξησης κερδοφορίας στις επιχειρήσεις όπου επενδύει, εάν εκτιμά ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές τους είναι ελπιδοφόρες.

Και υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για την ιταλική οικονομία, με τις εκτιμήσεις για τη φετινή αύξηση του ΑΕΠ να αναθεωρούνται ανοδικά (στο 1,5% από 1,1% προηγουμένως) και το τραπεζικό σύστημα να εμφανίζει ενδείξεις σταθεροποίησης. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Pier Carlo Padoan δήλωσε πρόσφατα ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα μειωθεί φέτος, κάνοντας λόγο για διατήρηση των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ στα επίπεδα του 1,5% και για την περίοδο 2018-2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*