Οδηγία IDD: Σωστό το αίτημα του ΣΕΜΑ χρειάζεται οικονομική και πολιτική πανστρατιά

 του Νίκου Σακελλαρίου

To  αίτημα του ΣΕΜΑ για αναβολή  εφαρμογής των μέτρων IDD δεν είναι  παράλογο. Ίσως, όμως να μην είναι και εφικτό απέναντι στις τάσεις που κυριαρχούν στις Βρυξέλλες. Η IDD (δηλαδή η Οδηγία για τους διαμεσολαβούντες) ουσιαστικά θα αλλάξει την εικόνα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Το πρακτορειακό σύστημα θα αλλάξει, ενώ φαίνεται ότι καταργείται στην πράξη και ο θεσμός των Συντονιστών ασφαλιστικών συμβούλων. Οι μεσίτες με τη σειρά τους, θα υποστούν σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά την ανάγκη δημιουργίας κεφαλαιακής επάρκειας, αλλαγών στα οργανογράμματα και δημιουργίας τμημάτων αυξημένου  εσωτερικού ελέγχου και γενικότερης αυξημένης γραφειοκρατίας. Και όλα αυτά βασισμένα σε ένα κλίμα ευθυνοφοβίας που βαρύνει από το 2008 και μετά όλους τους χρηματοοικονομικούς κλάδους, δηλαδή τράπεζες-ασφαλιστικές-επενδυτικές επιχειρήσεις.

Ναι, ο ΣΕΜΑ έχει δίκιο για αναβολή εφαρμογής της IDD. Η οδηγία αυτή θα πλήξει έμμεσα και τις ίδιες τις εταιρείες. Και μην πείτε περί αύξησης του bancassurance τώρα. Θα υπάρξει, μεν αύξηση, αλλά όταν καταστρέφεται ‘η σπονδυλική στήλη’ της ασφαλιστικής αγοράς που είναι η διαμεσολάβηση τότε ας μην περιμένουν ραγδαία αύξηση της παραγωγής. Οι μεσίτες θα πρέπει να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε οργανωτικές και ελεγκτικές διαδικασίες παρά στην αναζήτηση πελατών. Έτσι, όμως δεν μεγαλώνει μία αγορά. Συντηρείται, ίσως αλλά, δεν μεγαλώνει.

Μαθαίνουμε ότι το κλίμα είναι εξίσου βεβαρημένο για την IDD και στα υπόλοιπα ευρωπαικά κράτη πλην αυτών που ουσιαστικά τώρα ξεκινούν την διαμεσολάβηση ή δεν έχουν διαμεσολάβηση (δραστηριοποιούνται μόνο τράπεζες και άλλα δίκτυα διανομής και επικοινω νίας), όπως είναι τα κράτη της Κεντρικής –Ανατολικής Ευρώπης και οι χώρες της Βαλτικής.

Για να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της IDD χρειάζεται να υπάρξει άμεση σύγκλιση όλων των δυνάμεων της διαμεσολάβησης, συνεργασία με τους οικονομικούς και πολιτικούς φορείς και  προώθηση των αιτημάτων τους σε lobbies στις Βρυξέλλες. Μόνο έτσι ίσως καταφέρει ο ΣΕΜΑ να κερδίσει χρόνο προκειμένου είτε να κυνηγήσει αλλαγή των συνθηκών είτε να καταφέρει να εφαρμόσουν τα μέτρα της οδηγίας με μεγαλύτερη άνεση τα μέλη του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*