Αξιολόγηση ιατρικής τεχνολογίας: Διεθνείς τάσεις, προκλήσεις, προοπτικές

Βασικός πυλώνας για την οικοδόμηση βιώσιμων συστημάτων υγείας και κυρίως για περισσότερα οφέλη προς τους ασθενείς, αποτελεί η αξιολόγηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, βάσει ποιοτικών κριτηρίων.

Σήμερα, είναι διαθέσιμα 500.000 ιατροτεχνολογικά προϊόντα, που χρησιμοποιούνται πριν ακόμα γεννηθούμε μέχρι και τα βαθιά μας γεράματα, με στόχο τη φροντίδα της υγείας μας. Η ευρωπαϊκή αγορά ιατρικής τεχνολογίας αγγίζει τα 100 δις ευρώ ετησίως και εκτιμάται ότι αποτελεί το 31% της παγκόσμιας αγοράς – η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τις ΗΠΑ.

Διεθνώς και στην Ελλάδα, το περιβάλλον έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Οι χρηματοδοτικές πιέσεις, που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας, λόγω της οικονομικής κρίσης και της δημογραφικής γήρανσης, δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις του κλάδου.

Πλέον, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην Υγεία έχουν αντιληφθεί πώς πρέπει να «πετύχουν περισσότερα με λιγότερα χρήματα». Ειδικά στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι πιο ασφυκτική, λόγω όχι μόνο της κρίσης, αλλά και χρόνιων προβλημάτων και στρεβλώσεων. Η χρήση και αποζημίωση της ιατρικής τεχνολογίας γίνεται άναρχα και δίχως αξιολόγηση.

Η Πολιτεία δεν δείχνει να έχει αντιληφθεί τη σημασία της αξιολόγησης της Ιατρικής Τεχνολογίας. Ο νέος νόμος, που ψηφίστηκε για τις προμήθειες των νοσοκομείων του ΕΣΥ παρέχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείται ως κριτήριο επιλογής για την κατακύρωση ενός διαγωνισμού μόνο η τιμή ενός προϊόντος. Γεγονός που δεν συνάδει με τις διεθνείς τάσεις και ουσιαστικά δεν διασφαλίζει την ποιότητα της φροντίδας προς τους ασθενείς.

Η αξιολόγηση της ιατρικής τεχνολογίας αποτελεί θέμα συζήτησης στο IV πάνελ του 3rd MedTech Conference που διοργανώνεται από την Ethos Εvents, το portal πολιτικής υγείας και φαρμάκου virus.com.gr και το περιοδικό Pharma & Health Business.

Στόχος του συνεδρίου με τίτλο “Αβεβαιότητα στον κλάδο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων” είναι να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις στον τομέα της ιατρικής τεχνολογίας, αναδεικνύοντας λύσεις και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Άλλα θέματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο του συνεδρίου είναι:

  • Προμήθειες νοσοκομείων: Ποιες αλλαγές έρχονται με την ίδρυση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ)
  • Νέοι κανόνες της Ε.Ε. για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα
  • Αποζημίωση αναλώσιμων υλικών και ιατροτεχνολoγικού εξοπλισμού από τον ΕΟΠΥΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*