FILE PHOTO: The logo of Merck is pictured in this illustration photograph in Cardiff, California April 26, 2016. REUTERS/Mike Blake/File Photo

Αίτηση αποζημίωσης-μαμούθ για cyber-επίθεση «ετοιμάζει» η Merck!

Αίσθηση προκαλεί το δημοσίευμα της ιστοσελίδας Insurance Insider βάσει του οποίου ο κολοσσός της φαρμακοβιομηχανίας Merck ετοιμάζεται να διεκδικήσει από τις ασφαλιστικές 1-1,5 δις. δολάρια για τις απώλειες που υπέστη λόγω διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας συνεπεία της cyber επίθεσης δια του κακόβουλου λογισμικού NotPetya φέτος το καλοκαίρι.

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, καθώς η Merck δεν είχε ασφαλιστεί έναντι του κινδύνου cyber επίθεσης, θα διεκδικήσει την αποζημίωση στη βάση των συμβολαίων που έχει συνάψει για ασφάλιση περιουσίας. «Η αίτηση της Merck αναμένεται να συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις από τις ασφαλιστικές εταιρίες με τις οποίες συνεργάζεται, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται –μεταξύ άλλων- οι AIG, Zurich Insurance και Liberty”, αναφέρει το Insurance Insider.

Εάν όντως κατατεθεί η σχετική αίτηση αποζημίωσης, θα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες φέτος που να αφορά μεμονωμένο γεγονός, ξεπερνώντας το ποσό του 1 δις. δολαρίου που διεκδικεί από τις αντασφαλιστικές η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αμπού Ντάμπι για πυρκαγιά που ξέσπασε στα διυλιστήριά της τον Ιανουάριο.

Η Merck διαψεύδει το δημοσίευμα, για το οποίο η ιστοσελίδα επικαλείται «πολλές πηγές της αγοράς». «Έχουμε πει δημοσίως ότι έχουμε ασφαλιστική κάλυψη για τις ζημίες που προέκυψαν από την cyber επίθεση και δεν έχουμε καταθέσει αίτηση αποζημίωσης στις εταιρίες που έχουν αναλάβει την ασφάλιση περιουσίας. Οι πηγές για το ρεπορτάζ σας είναι εσφαλμένες και τα γεγονότα που αναφέρεται ανακριβή», υποστηρίζει η φαρμακοβιομηχανία. Liberty, AIG και Zurich αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Δεδομένου του μεγέθους του πιθανού αιτήματος αποζημίωσης και των συνθηκών, ο τρόπος επίλυσής του θα δημιουργήσει μείζονος σημασίας προηγούμενο για την ασφαλιστική αγορά και το πώς αντιμετωπίζει την «έμμεση» ή «σιωπηλή» έκθεση σε cyber κινδύνους, όταν εταιρείες που υφίστανται ζημίες από cyber επιθέσεις αλλά δεν έχουν κάλυψη έναντι του συγκεκριμένου κινδύνου, επιδιώκουν να αποζημιωθούν αξιοποιώντας ρήτρες από τα συμβόλαια γενικών ασφαλίσεων.

Η Merck υπέστη σοβαρή διαταραχή των δραστηριοτήτων της διεθνώς μετά την επίθεση NotPetya τον Ιούνιο. Παρότι δεν είχε πλήρη εικόνα των οικονομικών επιπτώσεων όταν δημοσίευσε αποτελέσματα β’ εξαμήνου τον Ιούλιο, εντούτοις «ψαλίδισε» κατά 50% την εκτίμησή της για τα κέρδη της φετινής χρήσης.

Προειδοποίησε επίσης για το ενδεχόμενο «διενέξεων» με τις ασφαλιστικές της εταιρείες σχετικά με την κάλυψη αιτήσεων αποζημίωσης σε σχέση με την επίθεση.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*