Κτίριο ΕΟΠΥΥ

Κόβουν πάλι αδικαιολόγητα εξετάσεις από τις γυναίκες στον ΕΟΠΥΥ!

Δεν δείχνουν να βάζουν μυαλό στον ΕΟΠΥΥ. Λίγους μήνες αφότου το ΣτΕ ακύρωσε απόφαση, που όριζε ηλικιακά όρια στην αποζημίωση εξέτασης για τον καρκίνο, ο οργανισμός θέτει ξανά όρια για την αποζημίωση άλλης εξέτασης, τελείως αυθαίρετα και χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση!

Ειδικότερα, η απόφαση εκδόθηκε στις 22-9-2017 από το τμήμα σχεδιασμού αγοράς & παρακολούθησης δικτύου παροχών και έχει θέμα: «Κατευθυντήριες οδηγίες συνταγογράφησης της εξέτασης HPV DNA». Η απόφαση λοιπόν ορίζει ότι η συνταγογράφηση της εξέτασης HPV DNA για ανίχνευση του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων σε τραχηλικό επίχρισμα ενδείκνυται μόνο σε γυναίκες 30 έως 65 ετών!

Η απαγόρευση αυτή είναι αυθαίρετη και επιστημονικά ατεκμηρίωτη. Είναι δυνατόν ο ΕΟΠΥΥ να βάζει ηλικιακά όρια στην πρόληψη; Είναι δυνατόν να μην καλύπτει νέες κοπέλες, την ώρα που όλες οι έρευνες δείχνουν ότι – καλώς ή κακώς – η έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας γίνεται από τα 14-15 και δυστυχώς η χρήση προφυλακτικού είναι εξαιρετικά χαμηλή;

Άλλες έρευνες επίσης δείχνουν ότι πολλές γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας συνεχίζουν να έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή. Συνεπώς, με ποια επιστημονικά κριτήρια τέθηκε ως ανώτατο όριο τα 65 χρόνια; Με ποιο δικαίωμα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην εξέταση μία κοπέλα 28-29 ετών και μία γυναίκα 66-67 ετών;

Το τεστ

Η εξέταση HPV DNA είναι ένα γονιδιακό τεστ, που εντοπίζει έγκαιρα τους τύπους του ιού HPV στον οργανισμό, ο οποίος ευθύνεται για κακοήθεια στον τράχηλο της μήτρας. O γυναικολόγος λαμβάνει επίχρισμα και το στέλνει σε εξειδικευμένο εργαστήριο, όπου γίνεται ταυτοποίηση στελεχών του ιού HPV.

Η εξέταση γίνεται όταν το τεστ-Παπ δείξει κυτταρικές αλλοιώσεις, ώστε να διαπιστωθεί αν η παρουσία τους οφείλεται σε στελέχη του HPV, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τα στελέχη 16 και 18 είναι τα πιο επικίνδυνα για την εκδήλωση καρκίνου. Άρα, η εξέταση συμπληρώνει τη διαγνωστική ακρίβεια του τεστ-Παπ.

Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης βγει θετικό, τότε συστήνεται η διενέργεια κολποσκόπησης και λήψη δείγματος για βιοψία. Αν βγει αρνητικό, τότε οι πιθανότητες να αναπτύξει η γυναίκα καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι εξαιρετικά μικρές.

Στην περίπτωση αυτή, ο γιατρός συνήθως συστήνει την επανάληψη της εξέτασης μετά από 5 χρόνια, με την προϋπόθεση βέβαια ότι κάθε χρόνο θα κάνει πλήρη γυναικολογικό έλεγχο (κλινική εξέταση, ΠΑΠ τεστ, υπερηχογράφημα ή και κολποσκόπηση), θα χρησιμοποιεί προφυλακτικό και δεν θα αλλάζει συχνά ερωτικούς συντρόφους.

Άλλη εξέταση

Θυμίζουμε ότι Το ΣτΕ εξέδωσε πρόσφατα απόφαση μετά από προσφυγή μίας ασθενούς, η οποία διαμαρτύρονταν γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν κάλυψε το κόστος μίας ακριβής εξέτασης. Η άρνηση του οργανισμού οφείλονταν σε παλαιότερη απόφαση (αριθμ.πρωτ. Υ4α/οικ.84348/10-9-2013), η οποία όριζε ότι ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το κόστος μόνο για γυναίκες μέχρι 65 ετών.

Το ΣτΕ λοιπόν δικαίωσε την ασθενή, ζητώντας την ακύρωση της παλαιότερης απόφασης. Πρακτικά, δηλαδή, το ΣτΕ υποχρεώνει κυβέρνηση και ΕΟΠΥΥ να εκδώσουν νέα απόφαση, χωρίς όμως να υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας για τις ασθενείς. Φαίνεται όμως ότι κάποιοι εκεί στον ΕΟΠΥΥ δεν δείχνουν να σέβονται τις δικαστικές αποφάσεις.

Στο εν λόγω θέμα, όπως έχουμε αποκαλύψει από τον περασμένο Ιούλιο, ο Παύλος Πολάκης έκανε γκάφα ολκής. Αντί να εκδώσει νέα απόφαση, διευρύνοντας το όριο ηλικίας και προσφέροντας την εξέταση δωρεάν σε όλες τις γυναίκες, έκανε ακριβώς το αντίθετο: κατάργησε την παλαιότερη απόφαση με συνέπεια ουσιαστικά η εξέταση δεν καλύπτεται καθόλου!

Η εξέταση ονομάζεται Oncotype DX και εξετάζει τη δράση 21 γονιδίων στον καρκινικό ιστό. Από αυτά, τα 16 σχετίζονται τόσο με την ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία όσο και την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου. Απευθύνεται σε ασθενείς με νόσο αρχικού σταδίου, που είναι θετικές στους υποδοχείς οιστρογόνων και αρνητικούς λεμφαδένες, με σκοπό να προσδιοριστούν ποιες γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επωφεληθούν από τη χημειοθεραπεία.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση (ταχεία βιοψία, μαστεκτομή, τεταρτεκτομή) ο θεράπων γιατρός προσπαθεί να αξιολογήσει τον καρκίνο, ώστε να προσδιορίσει αν η ασθενής χρειάζεται χημειοθεραπεία. Ο κλασικός τρόπος, που ακολουθεί, είναι να μελετήσει διάφορους παράγοντες, όπως την ηλικία, το μέγεθος του διηθητικού όγκου, την εξάπλωσή του και την ύπαρξη ή μη υποδοχέων οιστρογόνων και της πρωτεΐνης HER2 στα κύτταρα του όγκου.

Το πρόβλημα είναι ότι συχνά η μελέτη αυτών των παραγόντων δεν επαρκεί. Έτσι, πολλές γυναίκες υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ενώ στην ουσία δεν τους προσφέρει τίποτε και από την άλλη, άλλες ασθενείς δεν κάνουν χημειοθεραπεία, ενώ αυτή είναι άκρως απαραίτητη. Στο πρόβλημα αυτό δίνει λύση η εξέταση.

Τα αποτελέσματα έρχονται με τη μορφή μίας έκθεσης, που περιλαμβάνει έναν αριθμό από 0 έως 100, ο οποίος αφορά το Βαθμό Υποτροπής. Γυναίκες με χαμηλό βαθμό (0-18) έχουν μικρότερο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου. Αυτές έχουν επίσης λιγότερες πιθανότητες να επωφεληθούν από τη χημειοθεραπεία και ο γιατρός μπορεί να προτείνει μόνο ορμονική θεραπεία.

Από την άλλη, σε εκείνες με υψηλό βαθμό (πάνω από 30), οι πιθανότητες υποτροπής της νόσου είναι αυξημένες και συνεπώς η χημειοθεραπεία είναι πολύ πιο πιθανόν να είναι αποδοτική. Η εξέταση συστήνεται από την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) και καλύπτεται και από το NICE (National Institute of Clinical Excelence) της Βρετανίας.

Το κόστος της εξέτασης είναι αρκετά υψηλό: πάνω από 3.ο00 ευρώ. Όμως, ειδική μελέτη του πανεπιστημίου Αθηνών έχει δείξει ότι η χρήση της εξέτασης μπορεί να έχει ετήσιο όφελος 5 εκατ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία όσο δηλαδή είναι το κόστος των μη αναγκαίων χημειοθεραπειών!

πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*