Ερχονται νέα run off στην ελληνική αγορά

της Ελενας Ερμείδου

Νέες διαδικασίες run off προετοιμάζονται στην ελληνική αγορά για το 2017 – 2018,  σύμφωνα με έγκυρες πηγές του IW. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο εκατέρωθεν με τις συναλλαγές να κλείνουν σύμφωνα με εκτιμήσεις, λίαν συντόμως.

Οι επενδύσεις σε προϊόντα run off  όπως έχει εξηγήσει η DARAG ειδική στα run off ασφαλιστικών, παρέχουν μη εξαρτημένες αποδόσεις και χαμηλή μεταβλητότητα. Πρόκειται για δύο χαρακτηριστικά ιδιαίτερα ανταγωνιστικά, όταν στην αγορά επικρατούν αντίξοες συνθήκες η ανάγκη για μεγαλύτερη χρηματοδότηση κεφαλαίων.

Για την ασφαλιστική αγορά της Ελλάδας τα run off αποτελούν ιδιαίτερα ελκυστικό κλάδο και αυτό απορρέει μέσα από την Οδηγία Solvency II, η οποία επιβάλλει προσοχή στις ασφαλιστικές σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των κεφαλαίων και, η οποία ωθεί στις ασφαλιστικές να εφαρμόζουν βέλτιστες κεφαλαιακές δομές συγκριτικά με τις στρατηγικές που εφαρμόζουν. Τα run off απελευθερώνουν κεφάλαια και πόρους, και προσφέροντας μία γρήγορη και αποτελεσματική λύση για τη διαχείριση των ανενεργών απαιτήσεων.

Το περυσινό έτος ήταν χρονιά ρεκόρ για τα run-off, από πλευράς αριθμού, και από πλευράς συνολικού όγκου των συναλλαγών. Η αγορά είδε να κλείνουν συμφωνίες αξίας περί τα 4,4 δισεκ., πλην χαρτοφυλακίων ζωής και χωρίς να περιλαμβάνονται οι συμφωνίες που δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως.  Για το σύνολο του 2017 αναμένεται νέο ρεκόρ. Ο συνολικός όγκος των συναλλαγών αναμένεται να ξεπεράσει τα 8 δισεκ. ευρώ.

Σημειώνεται το μέσο μέγεθος μιας συναλλαγής run-off εκτοξεύτηκε, από τα 20 εκατ. ευρώ το 2014, στα 200 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις η αξία έφτασε κοντά στο 1 δισ. Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη για τα run-off την οποία διενήργησε η PwC το 2016, τη χρονιά αυτή είδαμε το μέγεθος της Αγοράς στην Ευρώπη να σταθεροποιείται, στα 247 δισ. ευρώ.

Από τις πιο πρόσφατε συναλλαγές η εξαγορά της Σουηδικής αντασφαλιστικής Ikano Försäkring AB  από την DARAG. Η εξαγορά της Ikano Försäkring AB συμπεριλαμβάνονταν στο στρατηγικό σχεδιασμό της DARAG για το 2017 και στην ολοκλήρωση της συναλλαγής μετείχαν οι μεσίτες Guy Carpenter και Resolutions Reinsurance Broker (Ισραήλ)

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 3ου τριμήνου 2017.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*