«Σκουπίζουν» ξανά τα μετρητά των νοσοκομείων

Την πόρτα των νοσοκομείων χτυπά και πάλι το Υπουργείο Οικονομικών, που ζητά με επείγουσα εγκύκλιο να αποσύρουν από τις εμπορικές τράπεζες τυχόν πλεονασματικά ταμειακά διαθέσιμα, απειλώντας παράλληλα με κυρώσεις όσα δεν εφαρμόσουν το νόμο.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία υπενθύμιση της υποχρέωσης που έχουν όλοι οι φορείς γενικής κυβέρνησης, να μεταφέρουν τα χρήματα αυτά σε δύο ειδικούς λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) στη βάση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε εκδοθεί το 2015 (εδώ), με σκοπό να αυξηθεί η ρευστότητα του Δημοσίου. Το έγγραφο εκδόθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου και εστάλη μέσω των ΔΥΠΕ σε όλα τα νοσοκομεία, που έχουν περιθώριο μέχρι τις 29 του μήνα να συμμορφωθούν – εφόσον δεν το έχουν ήδη κάνει.

Στελέχη της Δημόσιας Υγείας, με τα οποία μίλησε το Virus, θεωρούν βέβαια απίθανο να έχουν ταμειακό πλεόνασμα τα περισσότερα νοσοκομεία. Δεν θα μπορούσαν, εξάλλου, όταν η επιχορήγησή τους από το κράτος βρίσκεται σημαντικά πίσω από το χρονοδιάγραμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Ιούλιο είχαν καταβληθεί μόλις 400 από τα 670 εκατ. ευρώ.

Αλλά ακόμη κι αν έχουν, αυτά πρόκειται άμεσα να εκταμιευτούν προκειμένου να εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους -λένε οι ίδιες πηγές.

Το γεγονός, παρ’ όλα αυτά, ότι το ΥΠΟΙΚ δεν εξαιρεί ευαίσθητους οργανισμούς όπως είναι τα νοσοκομεία, δημιουργεί εύλογη ανησυχία για μια πιθανή επιδρομή στα μετρητά των νοσοκομείων, εγείροντας ταυτόχρονα προβληματισμό για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*