J. Brucker / Munich Re: Οι ελληνικές ασφαλιστικές κερδίζουν από τα μεταβατικά μέτρα για το Solvency II

Στις αντασφαλιστικές λύσεις υπό το καθεστώς Solvency II επικεντρώθηκε στο Session II του 19ου Hydra Meeting. Jurgen Brucker Client Manager Greece, Cyprus & Turkey, Petra Reindly Client Executive Munich RE, Γερμανία, Stefan Sperlich Senior Undewritier & VP Hannover Re Γερμανία και Vasiliki Kostaki CFO Groupama Insurance Ελλάδα κατέθεσαν με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία τους τις απόψεις τους για τους τρόπους βελτίωσης κεφαλαίων.

Της Έλενας Ερμείδου

Οι ελληνικές ασφαλιστικές επωφελούνται από τα μεταβατικά μέτρα για το Solvency II

Οι ελληνικές ασφαλιστικές υπογράμμισε μεταξύ άλλων πάνελ των ομιλητών επωφελούνται από τα μεταβατικά μέτρα υπό το Solvency II. Οι ασφαλιστικές βασίζονται στα μεταβατικά μέτρα και η προσπάθεια ευθυγράμμισης τους τελεί υπό την επίβλεψη του επόπτη. Ελλείψει των μεταβατικών μέτρων αρκετές ασφαλιστικές θα ευρίσκονταν «πίσω» διατύπωσε χαρακτηριστικά το πάνελ ενώ, σε ερώτηση του IW για το αν κάποιες ασφαλιστικές που βρέθηκαν κάτω του 100% ενέχουν κίνδυνο, ο κος J. Brucker απάντησε ότι σε αυτή την περίπτωση «ο κίνδυνος θα ήταν για το σύνολο της αγοράς».

Κύπρος και Ελλάδα

Συγκρίνοντας την αγορά της Κύπρου με της Ελλάδας, τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών της Κύπρου είναι υψηλότερα από των ασφαλιστικών της Ελλάδας ενώ, οι ελληνικές εταιρείες στηρίζονται στα διευρυμένα ίδια κεφάλαια. Η Ελλάδα, δε, σύμφωνα με τις μελέτες είναι εκτεθειμένη σε χαμηλότερο κίνδυνο από ότι οι Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές.

Χρέος μειωμένης εξασφάλισης vs quota share reinsurance

Στην βελτίωση του κόστους των κεφαλαίων συμβάλλει η έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης και η αναλογική αντασφάλιση (quota share reinsurance). Στα υπέρ στης αναλογικής αντασφάλισης η πλήρης ευελιξία, δυνατότητα έκδοσης χαμηλών αλλά και υψηλών όγκων, , διαθεσιμότητας, επέκτασης.

Στα υπέρ της έκδοσης χρέους μειωμένης εξασφάλισης η αύξηση του επιπέδου των κεφαλαίων , ωστόσο αρκετά τα μειονεκτήματα όπως η έκδοση αρνητικής αξιολόγησης από τους οίκους αξιολόγησης, η απουσία ευελιξίας, δυνατότητα έκδοσης κυρίως για υψηλούς όγκους χρέους, πιθανότητα αύξησης του παγίου κόστους και άλλα, το πάνελ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πιο βασικό είναι να γίνει κατανοητό πρωτίστως “τι πληρώνεις και τι αγοράζεις”.

Εποπτεία και επιλογές στρατηγικών αντασφάλισης

Σημαντικό είναι ότι οι εποπτικοί κανόνες απαιτούν από τις ασφαλιστικές να μελετήσουν και βελτιστοποιήσουν τις στρατηγικές αντασφάλισης τους και την ποιότητα των κινδύνων που αγοράζουν.

Στο σημείο αυτό υπάρχει βασική είναι η σχέση και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ CFO και CEO σε δύο κύρια σημεία:

α. στον αντίκτυπο των κεφαλαίων (βελτίωση αναλογίας δείκτης φερεγγυότητας, βελτίωση κεφαλαίων, καταμερισμός κεφαλαίων, ανάπτυξη κεφαλαίων)

β. στον αντίκτυπο της κερδοφορίας (αύξηση απόδοσης κεφαλαίων, μείωση του δείκτη αβεβαιότητας κερδοφορίας).

Για την επίτευξη αυτών απαιτείται να οριστούν δείκτες μέτρησης, να σχεδιαστεί το πλαίσιο, να επανεξετάζονται τα προγράμματα που τίθενται σε εφαρμογή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*