19th Hydra Meeting: Οι μεγάλες προκλήσεις του cyber risk

Οι φόβοι και οι κίνδυνοι των κυβερνο-επιθέσεων (cyber attacks) και οι προσδοκίες για το cyber insurance αναλύθηκαν εκτενώς κατά τη διάρκεια της πρώτης εκδήλωσης στο 19ο Συνέδριο της Υδρας.
Μετά την εισαγωγική προσφώνηση της Γεν. Διευθύντρια της ΕΑΕΕ κας Μαργαρίτας Αντωνάκη, ο πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΑΕΕ κ. Μαζαράκης αναφέρθηκε στη συνεισφορά της ασφαλιστικής αγοράς στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Των Νίκου Σακελλαρίου & ‘Ελενας Ερμείδου

Ο κ. Μαζαράκης επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η ασφαλιστική αγορά στους κλάδους Υγείας, Σύνταξης αλλά και στην κάλυψη των φυσικών καταστροφών. «Να ακούσουμε προσεκτικά τις ανάγκες και τις ανησυχίες των πελατών μας για να αναπτυχθεί η αγορά», τόνισε ο κ. Μαζαράκης καταλήγοντας ότι μπορούν να αναπτυχθούν σημαντικές δράσεις και δραστηριότητες σε καίριους τομείς όπως η οδική ασφάλεια.

Στην έναρξη της ημερίδας, ο συντονιστής κ. Ερρίκος Μοάτσος επεσήμανε ότι το cyber risk δεν είναι νέο. Ξεκίνησε με μειωμένη κάλυψη και αυξήθηκε επιταχυνόμενο. Οι «κυβερνο-επιθέσεις» είναι πλέον εξίσου σημαντικές και επικίνδυνες με τους μεγάλους τυφώνες. Οι προκλήσεις έχουν αυξηθεί , ιδιαίτερα σήμερα που όλα τα τεχνολογικά αντικείμενα είναι αλληλοσυνδεόμενα μεταξύ τους. Αυτό δημιουργεί νέες προκλήσεις και νέες ευκαιρίες.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. N. Jeanmart από την Insurance Europe: «Οι ασφαλιστικές εκτεθειμένες στις κυβερνοεπιθέσεις»

Τις προκλήσεις της ανερχόμενης αγοράς cyber κινδύνων έθεσε κατά την ομιλία του στο 19ο Insurance Meeting ο Nicolas Jeanmart Head of Personnel Insurance & Macroeconomic Insurance Europe – Belgium. Παράλληλα και παρέθεσε και την Agenda που μελετά η IE.

Πολλές οι προκλήσεις χωρίς απάντηση ακόμα

H έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης και συγκέντρωσης στοιχείων, η δυσκολία αξιολόγησης των ζημιών καθώς η φύση και τα χαρακτηριστικά του κάθε χτυπήματος είναι διαφορετικά, η αβεβαιότητα που υπάρχει ακόμα στο νομικό περιβάλλον, και η δυσκολία εντοπισμού της αρχικής πηγής του χτυπήματος είναι μερικές από τις προκλήσεις που πρέπει να απαντηθούν ώστε να δοθούν οι λύσεις και να μπορεί η αγορά να αναπτυχθεί υγιώς. Ένα ακόμα κενό που θα πρέπει να συμπληρωθεί είναι το κενό που υπάρχει στην αντασφάλιση του κινδύνου.

Οι ασφαλιστικές, προειδοποίησε, έχουν υψηλή έκθεση σε κυβερνοχτυπήματα λόγων των εξαιρετικά ευαίσθητων δεδομένων που συλλέγουν και κρατούν για τους πελάτες τους, οπότε τοποθετούνται στην κατηγορία των πιθανών θυμάτων.

Ο ρόλος των ασφαλιστικών, τόνισε ο Nicolas Jeanmart, είναι: η πρόληψη του κινδύνου, η αντιστάθμιση και η αποζημίωση.

Αναφερόμενος στην Agenda της Insurance Europe υπογράμμισε ότι Ενωση εργάζεται αυτή την στιγμή για τηνGDPR η οποία τίθεται σε εφαρμογή στις 25 Μαίου του 2018 και την Οδηγία NIS η οποία τίθεται σε εφαρμογή τον Αύγουστο του 2018. Συνεισφέρει ως Ενωση στην ενίσχυση του διαλόγου, δημιουργεί πρότυπα και εφαρμογές που θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν από τις εθνικές νομοθεσίες των κρατών – μελών.

Τα κλειδιά του cyber insurance είναι η ασφαλισιμότητα, η στρατηγική , το νέο θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. και οι καλές πρακτικές των επιχειρήσεων.

O επόμενος ομιλητής κ. J. Fidalgo (Regional head of Risk Consulting Liability Kεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης της Allianz Global (Corporate Specialty) ανέφερε ότι η ψηφιοποίηση (digitalization) «ήρθε για να μείνει».

Αναφέρθηκε στο IT Management και στην ανάγκη δημιουργίας υποδομών , την καταγραφή των απειλών και κινδύνων καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στις ΗΠΑ , η παραγωγή ασφαλίστρων κάλυψης του cyberisk ανέρχεται σε 2,5 δις. δολάρια ετησίως.

Τέλος ο κ. Mathew Norris underwriter της Beazley αναφέρθηκε στην ιστορική εξάπλωση του cyber risk , τα είδη των «κυβερνο-κινδύνων» (hack στο network, malware viruses και η ζήτηση λύτρων μετά από τις επιθέσεις (ransomware) καθώς και στο Data Breach (παραβίαση δεδομένων).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*