Φουντώνει η αντιπαράθεση συμβεβλημένων γιατρών – ΕΟΠΥΥ

Για άδικες, λεόντειες και μονομερείς ενέργειες που υποχρεώνουν τα συμβεβλημένα ιατρεία σε οικονομικό μαρασμό, με δυνητικά αρνητικές συνέπειες προς τους ασφαλισμένους, κατηγορεί το Σωτήρη Μπερσίμη η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ.

Η τελευταία, με αφορμή την επικείμενη εφαρμογή νέων κανόνων στις επισκέψεις των ασφαλισμένων (1η Οκτωβρίου) χωρίς τροποποίηση των όρων της σύμβασης που έχουν υπογράψει αλλά με την έκδοση σχετικής εγκυκλίου, προειδοποιεί με επίσχεση εργασίας. “Ζητάμε να αποσυρθούν οι εγκύκλιοι ΔΒ3Β/899/23-6-2017 που τροποποιήθηκε με την ΔΒ3/ΟΙΚ.35399/22-8-2017 και ΔΒ4Γ/12768 ως ανεφάρμοστες, με βάση τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, της ιατρικής ηθικής και της ισότιμης εξυπηρέτησης των ασθενών από ιδιώτες συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ”αναφέρει σχετικά σε εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία προς τον ΕΟΠΥΥ που κοινοποιείται στον υπουργό Υγείας.

Εξάλλου, για την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ όσο ο Οργανισμός δεν είναι συνεπής προς τις οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντι στον κλάδο δεν δικαιούται να έχει απαιτήσεις. “Με την δημοσίευση του ΦΕΚ 2195/Β/27-6-2017 του Υπουργείου Οικονομικών, παρατάθηκε η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών για ένα ακόμη έτος, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018. Η διαδικασία εκκαθάρισης των οφειλών αυτών, 7 χρόνια μετά ακόμη παραμένει στα αζήτητα. Αντιθέτως, η απαίτηση του Οργανισμού για είσπραξη και συμψηφισμό του clawback επανέρχεται στο προσκήνιο με επιβεβλημένη αμεσότητα” αναφέρει χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζει, παράλληλα, πως έχουν σωρευτεί ληξιπρόθεσμες οφειλές και από το τρέχον έτος που ξεπερνούν τους 2 μήνες.

Στο ίδιο πλαίσιο, στηλιτεύει την έκδοση εγκυκλίου με τις οποίες παρέχονται οδηγίες για τη συνταγογράφηση φαρμάκων. “Ενώ σκορπάτε οδηγίες που δε συνάδουν με τις κείμενες δικαστικές αποφάσεις, παραβλέπετε τεχνηέντως να απαιτήσετε την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας περί υποχρεωτικής εκτέλεσης ιατρικής συνταγής από το φαρμακοποιό” σημειώνει σχετικά.

Επαναλαμβάνει, τέλος, την άποψη πως η απαραίτητη εξυγίανση θα προέλθει από κατάλληλα φίλτρα ηλεκτρονικού ελέγχου πραγματικού χρόνου (real time).

“Παρακαλούμε έστω και τώρα να αντιληφθείτε, ότι με τις πρόσφατες αποφάσεις σας που είναι προϊόντα άγνοιας σας σχετικά με το λειτούργημα του ιατρού και την ιατρική επιστήμη, θα δημιουργήσετε τεράστια προβλήματα τόσο στους ιατρούς, όσο και στα εκατομμύρια ασφαλισμένους. Σε περίπτωση άρνησης της απόσυρσης των ως άνω οδηγιών, επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργεια η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μελών μας συμβεβλημένων ιατρών” καταλήγει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*