Μακροοικονομικά: «Οι πιο σημαντικές –και δεδομένες– εκλογές εδώ και δεκαετίες»

Παρά την κάποια επιτυχία μου στην πρόβλεψη των αποτελεσμάτων των πρόσφατων δημοψηφισμάτων και εκλογών, είμαι σίγουρος ότι αυτή τη φορά θα πέσω έξω…

Παρ’ όλα αυτά, προβλέπω: νίκη για το FPD, κατάφωρη ήττα για το SPD.

Οι ευρωσκεπτικιστές του AfD θα μπουν στη βουλή, ωστόσο πρόκειται στην ουσία για ένα διασπασμένο κόμμα, χωρίς ηγεσία και χωρίς μέλλον.

Όταν λέω «οι πιο σημαντικές –και δεδομένες– εκλογές εδώ και δεκαετίες» αναφέρομαι στη Γερμανία σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό πλαίσιο: η τελική συμφωνία για το Brexit και το μέλλον της Ευρώπης θα επηρεαστεί σημαντικά από το νέο πολιτικό σκηνικό που θα επικρατήσει στο Βερολίνο.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα διατηρήσει τη θέση της, κυρίως λόγω της «τριπλής απειλής», βλ. Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντόναλντ Τραμπ και Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το νούμερο ένα θέμα της προεκλογικής εκστρατείας ήταν μάλλον η προσφυγική κρίση, με τους Γερμανούς ψηφοφόρους να μην θέλουν ούτε να κλείσουν, αλλά ούτε και να ανοίξουν απόλυτα την πόρτα. Αυτό που ελπίζουν είναι ένας «συμβιβασμός».

Μετά τις εκλογές, βέβαια, το θέμα αυτό θα παραμείνει το σημαντικότερο από τα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το Βερολίνο, καθώς το γερμανικό κοινό σε καμία περίπτωση δεν έχει εφησυχάσει σχετικά.

Πατήστε πάνω στοJakobsen on the german election για να διαβάσετε την πλήρη παρουσίαση του Steen Jakobsen για τις επικείμενες γερμανικές εκλογές (στα αγγλικά).

 Steen Jakobsen, Επικεφαλής Οικονομολόγος, Saxo Bank

Ο Steen Jakobsen ανέλαβε τη θέση του Επικεφαλής Οικονομολόγου της Saxo Bank τον Μάρτιο του 2011, έχοντας επιστρέψει στην τράπεζα μετά από δύο χρόνια απουσίας, στη διάρκεια των οποίων ήταν Επικεφαλής Επενδύσεων στη Limus Capital Partners. Πριν από την αναχώρησή του, στις αρχές του 2009, ο Steen Jakobsen εργαζόταν στη Saxo Bank ως Επικεφαλής Επενδύσεων για σχεδόν εννέα χρόνια. Ο Steen Jakobsen έχει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στις proprietary συναλλαγές και στις εναλλακτικές επενδύσεις. Το 1989, αφότου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ξεκίνησε την καριέρα του στη Citibank N.A. Copenhagen, από όπου μετακινήθηκε στη Hafnia Merchant Bank ως διευθυντής, Επικεφαλής Πωλήσεων και Δικαιωμάτων Προαίρεσης. Το 1992 προσελήφθη ως αντιπρόεδρος στην Chase Manhattan στο Λονδίνο, Επικεφαλής Πωλήσεων στη Σκανδιναβία, και στη συνέχεια μετέβη στην Chase Manhattan Proprietary Trading Group. Από το 1995 έως το 1997 εργάστηκε ως Proprietary Trader και Επικεφαλής του Τμήματος Ροών στη Swiss Bank Corp. στο Λονδίνο. Το 1997 έγινε Επικεφαλής Συναλλαγών, FX και Δικαιωμάτων Προαίρεσης στη Christiania (σήμερα Nordea) στη Νέα Υόρκη, όπου και παρέμεινε έως το 1999, όταν μετέβη στη UBS, στη Νέα Υόρκη, ως Εκτελεστικός Διευθυντής της Global Proprietary Trading Group.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*