Αλλαγές στην σκακιέρα του κλάδου. Οι χαμένοι, και οι νικητές

της Ελενας Ερμείδου

Νέες τεχνολογίες, είσοδος νέων παικτών στην αγορά, άνοδος νέων hubs, νέοι εποπτικοί κανονισμοί μετατοπίζουν τα πιόνια στην σκακιέρα της (αντ)ασφαλιστικής αγοράς, ωθώντας την για αλλαγές. Την παρτίδα θα την πάρουν οι αγορές που προσαρμόζονται στις νέες ανάγκες σωστά, όχι επιφανειακά, οι αγορές που θα συντάξουν τους εποπτικούς τους κανονισμούς με νέα οπτική, οι αγορές που θα δώσουν ποιότητα και θα εμπνέουν εμπιστοσύνη, οι αγορές οι οποίες θα προσαρμοστούν σωστά και όχι επιπόλαια στην νέα τεχνολογία.

Σημαντικά ερωτήματα, όπως το, αν το Λονδίνο θα παραχωρήσει την θέση του ως hub αντασφαλειών στην Σιγκαπούρη, στο Ντουμπάϊ και τις Βερμούδες ή θα παραμείνει το επίκεντρο του κόσμου τέθηκαν στο επίκεντρο και συζητήθηκαν διεξοδικά στο Rendez Vous 2017 του Μόντε Κάρλο.

Ποικιλία νέων hubs

Συγκλίνουν κάποιες απόψεις ότι το  Λονδίνο θα απολέσει μερίδιο ως κέντρο αντασφαλειών. Νέα μερίδια ετοιμάζεται να πάρει η Σιγκαπούρη, το Ντουμπάϊ, οι Βερμούδες η Ζυρίχη, το Μαϊάμι και η Σαγκάϊ. Κύριος λόγος δεν είναι το Brexit, αλλά η ενυπάρχουσα τάση ανόδου περιφερειακών μεγάλων πόλεων που έχουν φροντίσει να πληρούν τις προϋποθέσεις. Κάποιοι από τους αντασφαλιστές κάπως πιο ακραίοι υιοθέτησαν και την άποψη ότι το Λονδίνο δεν κυβερνά τον κόσμο πλέον, η αίγλη του έχει περάσει στο παρελθόν εδώ και χρόνια.  Αιτία υπήρξε, οι ίδιοι τονίζουν, στηρίζοντας την θέση τους, η είσοδος των Βερμούδων στην αγορά.

Στον αντίποδα υπάρχουν και κάποιες άλλες φωνές αντασφαλιστών που διατείνονται ότι η υπεροχή του Λονδίνου είναι αδιαμφισβήτητη.

……και η ανάπτυξη τους

Η ανάπτυξη έχει διαφορετικούς ρυθμούς για κάθε αγορά. Κρίσιμος παράγοντας, ωστόσο, για την ανάπτυξη των νέων hubs είναι η ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας και η αναβάθμιση των ΙΤ συστημάτων. Ο τρόπος που οι επιχειρήσεις σε αυτές τις αγορές ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες, και ο ρυθμός μεταβολής των επιχειρηματικών τους μοντέλων.

Ήσσονος σημασίας για την ανάπτυξη και διατήρηση των hubs είναι οι ποιοτικές σχέσεις, και η εμπιστοσύνη. Οι άνθρωποι είναι σημαντικοί τονίστηκε στο Μόντε Κάρλο και στις ημέρες μας η απόκτηση εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντική.

Η Σιγκαπούρη, το Ντουμπάϊ,και άλλα αναδυόμενα κέντρα με την αποδοχή και σωστή χρήση των νέων τεχνολογιών έχουν εισέλθει δυναμικά στο χώρο,  και κατά κάποια έννοια έχουν εκτοπίσει την ιστορική ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου που τώρα αντιλήφθηκε ότι πρέπει να αλλάξει.

Το εποπτικό πλαίσιο καθοριστικός παράγοντας

Αίρουν εμπόδια ή προσθέτουν εμπόδια. Συνήθως συμβαίνει το δεύτερο και αυτό φρενάρει τις προοπτικές ανάπτυξης τέτοιων κέντρων. Συνήθως τα εμπόδια αφορούν την είσοδο των start – ups.

Η Ανάπτυξη δεν συμβαδίζει με ένα δυσλειτουργικό εποπτικό πλαίσιο, την αποτρέπει.

Το εποπτικό πλαίσιο τονίστηκε πρέπει να δίνει κίνητρα, να ενθαρρύνει την ταχύτητα και να διευκολύνει την εγκατάσταση ή μετεγκατάσταση των νέων επιχειρήσεων.

Πόλεις, όπως Σιγκαπούρη το έχουν επιτύχει.

Μένουν οι επόμενες κινήσεις

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*