Περιβάλλον καταστροφές: Λίγες ασφαλιστικές έχουν τεχνογνωσία, ελάχιστες οι ασφαλισμένες επιχειρήσεις

του Νίκου Σακελλαρίου

Η περιβαλλοντική καταστροφή στον Σαρωνικό κατέδειξε πλέον πως η ασφάλιση έναντι των κινδύνων από περιβαλλοντική καταστροφή μόνο πολυτέλεια δεν είναι. Επίσης και η αστική ευθύνη πρέπει να συνοδεύει πλέον κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Το συγκεκριμένο πλοίο («Αγ. Ζώνη ΙΙ») ήταν ασφαλισμένο, λέει το ρεπορταζ, μόνο για την υποχρεωτική αστική ευθύνη που περιλαμβάνει και την αποζημίωση για περιβαλλοντικές καταστροφές (Q&R) με όριο κάλυψης μόλις 5 εκατ. ευρώ. Η ασφαλιστική κάλυψη είχε γίνει από ‘αστεράτη’  λονδρέζικη εταιρεία με παράρτημα στον Πειραιά.

Στο επίπεδο αυτό υπερκάλυπτε τις προυποθέσεις του νόμου αλλά τώρα θα τρέχει να καλύψει όλες τις ευθύνες από τις αγωγές που θα γίνουν. Ήδη ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μόραλης έκανε την αρχή με την πρώτη μήνυση  και σύμφωνα με το ρεπορτάζ  θα ακολουθήσουν και άλλες  τόσο από τους δημάρχους της παράλιας ζώνης όσο και από άμεσα θιγόμενες επιχειρήσεις. Το πλήγμα της περιβαλλοντικής καταστροφής δείχνει  πόσο η ελληνική επιχειρηματικότητα δεν γνωρίζει τους κινδύνους. Και μην μας πείτε ότι τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν σπάνια. Περιβαλλοντική καταστροφή προκαλούν και οι τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες χωρίς βιολογικό καθαρισμό και η αλιεία που γίνεται με δυναμίτες και οι χωματερές και τα λατομεία και το «καινούργιο διυλιστήριο» όπως λέει το πρώτο ιστορικά οικολογικό ελληνικό τραγούδι από  τους Μάνο Χατζιδάκι και Ν. Γκάτσο.

Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι πλην ελάχιστων  συγκεκριμένων μεγάλων μονάδων (Motor Oil, Τιτάνας, Αλουμίνιο της Ελλάδος,  S&B κά) ελάχιστες είναι αυτές που έχουν ασφαλιστεί για  πρόκληση περιβαλλοντικών  κινδύνων.  Τα εισπραχθέντα ασφάλιστρα από τον συγκεκριμένο κλάδο στην Ελλάδα  δεν ξεπερνούν τα 15-20 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια. Oι περισσότερες ασφαλιστικές δεν διαθέτουν τεχνογνώστες που θα μπορούσαν να αναλάβουν την διαδικασία από το underwriting μέχρι και την αποζημίωση. Προφανέστατα θεωρούν ότι 2-3 εξειδικευμένα στελέχη παραπάνω κοστίζουν περισσότερο από τα επαγγελματικά γεύματα , τις δεξιώσεις  και τα ταξίδια πωλήσεων.

Παρεπιπτόντως στο άλλο μεγάλο θέμα των ημερών που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με κινδύνους για περιβαλλοντολογικές καταστροφές, την Eldorado Gold (Ελληνικός Χρυσός), μάθαμε ότι ο καναδικός όμιλος είναι ΠΛΗΡΩΣ ασφαλισμένος (σε Τορόντο και Λονδίνο) για πιθανές  προκλήσεις περιβαλλοντικών καταστροφών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*